20 Ianuarie 2014

Zece mituri despre investitii: De la "imobiliarele bat tot", la "oricine poate face bani investind"



WALL-STREET.RO incepe astazi un nou proiect editorial,“Academia Broker”, cu scopul de a aduce un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani. Primul articol din aceasta serie vizeaza zece idei preconcepute care nu rar duc la esecul investitiilor, sau care indeparteaza persoanele obisnuite de ideea de a-si investi banii.

Siguranta financiara este reprezentata de depozite cat mai mari intr-o banca

Aceasta gandire este in continuare extrem de populara in randul populatiei.

Depozitele bancare rareori pot fi considerate investitii. De ce? Pentru ca investitiile ar trebui macar sa reuseasca sa bata inflatia.

Dobanda maxima pe care o banca din Romania o ofera la un depozit in lei pe un an ajunge la 5%. Acesta este insa un caz izolat, majoritatea bancilor “cu nume” oferind randamente cuprinse intre 3,5 si 4%, iar asta neluand in calcul comisioanele sau impozitul de 16% care trebuie platit statului.

Rata medie a inflatiei in Romania a fost anul trecut de 4,3%. In aceste conditi mai poate spune cineva ca a “castigat bani” dintr-un depozit bancar?


Investitiile imobiliare sunt cele mai bune

Multe persoane considera ca imobiliarele reprezinta cea mai buna si cea mai sigura investititie deoarece valoarea acestora creste mereu, dar si pentru ca reprezinta proprietati tangibile. Realitatea este insa ca imobiliarele cresc si scad exact ca oricare alta investitie.

Si proprietatile se depreciaza, iar in unele cazuri pot ajunge sa nu mai valoreze nimic (vezi cazul zonelor afectate de inundatii, cutremure, sau cu poluare ridicata).

De asemenea, o investitie in imobiliare trebuie sa aiba in vedere si alte costuri precum taxele anuale, sau costurile de intretinere.

Daca nu vorbim de proprietati generatoare de venituri constante, investitiile imobiliare pot fi considerate chiar riscante avand in vedere ca reprezinte o serie active nelichide, intr-o piata in care trendurile pozitive sau negative dureaza minim cativa ani.


Ca sa investesti pe cont propriu, trebuie sa ai o educatie financiara extrem de buna

Daca fraza de mai sus ar fi adevarata, toti contabilii si masteranzii din facultatile cu profil financiar ar fi bogati.

Intr-adevar, pentru a investi trebuie sa cunoasteti o serie de idei si termeni fundamentali, insa restul depinde in cea mai mare parte de intelegerea si interpretarea datelor financiare.

Pentru a avea succes in investitii trebuie in primul rand sa puteti transforma cifre complexe in scenarii simple, care sa aiba sens in situatii din lumea reala.

A nu se intelege ca indemnam pe cineva sa nu urmeze cursurile unor facultati renumite, insa merita mentionat ca americanul Warren Buffett, considerat de multi investitorul cel mai de succes din lume, in tinerete a fost respins de Harvard Business School, in cele din urma intorcandu-se la o facultate din orasul sau natal Omaha.


Daca cineva a facut bani dintr-o investitie, si tu poti face acelasi lucru

Acest tip de gandire a generat in trecut adevarate miscari de turma, chiar si in Romania. Pentru a exemplifica este nevoie doar sa privim cu cativa ani in urma, cand aproape oricine avea un prieten, sau un membru al familiei, care isi deschidea un magazin la coltul blocului, sau o covrigarie, sau o patiserie… mici investitii care s-au prabusit rapid.

Un lucru este sigur, a face o investitie doar pentru ca “toata lumea face asta” este cel mai prost motiv pentru a motiva un plasament de bani. Incercati mai intai sa intelegeti respectiva investitie si mai ales incercati sa va formati propria opinie despre succesul pe care respectivul plasament il poate avea.


Doar bogatii pot sa investeasca

Zilele in care o persoana avea nevoie de zeci sau sute de mii de euro pentru a realiza investitii sunt de mult apuse. Fie ca vorbim de asigurari unit-linked, conturi la firme de brokeraj, investitii indirecte in metale pretioase, sau de achizitionarea unor unitati in fondurile de investitii, astazi exista o serie intreaga de solutii care pleaca de la doar cateva sute de euro.

Contrar opiniei generale potrivit careia pe Bursa investesc doar persoanele foarte bogate, o statistica a Fondului de Compensare al Investitorilor arata ca valoarea medie a portofoliului unui investitor persoana fizica pe Bursa de Valori Bucuresi este de 1.840 euro.

Mai mult, investitiile financiare au devenit mult mai accesibile in ultimii in comparatie cu o investitie clasica imobiliara, unde practic nu ai ce face fara cel putin 100.000 de euro. 3,2% inflatie.


Investeste cand o piata creste

In realitate, ar trebui sa faceti exact invers: sa cumparati cand o piata este in scadere si toata lumea vrea sa vanda, si vindeti cand toata lumea vrea sa cumpere.

Exemplul este valabil in special pentru actiunile de pe bursa, dar este aplicabil si in alte piete, precum cea auto sau a imobiliarelor, de exemplu. Nu trebuie decat sa va imaginati cati bani au pierdut cei care au investit in terenuri sau automobile in 2006 – 2007, ani de boom in respectivele piete.

Desigur, pentru o persoana obisnuita poate sa fie destul de dificil sa gaseasca momentul potrivit pentru a investi, asa ca daca de exemplu va decideti sa investiti in actiuni, metoda cea mai simpla este aceea de a cumpara constant cu sume mici de bani. In acest fel indiferent daca piata creste sau scade, pe termen lung veti beneficia de randamentul mediu oferit de piata, in general unul pozitiv.


Orice achizitie a unui obiect scump poate sa fie considerata o investitie

Lumea adesea prefera sa considere cumpararea unor obiect de arta, a unor bijuterii, dar chiar si a unor obiecte “de firma” ca fiind investitii.

Adevarul este insa ca indiferent cat de scump este respectivul produs, atat timp cat nu genereaza un venit nu are cum sa fie considerat o investitie.


O investitie presupune aceleasi riscuri pentru oricine

Nivelul de risc trebuie sa fie calculat in functie de profilul fiecarei persoane.

O investitie de 100.000 de euro intr-o firma care are potentialul sa creasca de zece ori, dar care la fel de bine poate sa intre in faliment, ar putea sa nu fie deloc riscanta pentru cineva care are o avere de 10 mil. euro si care isi permite o asemenea pierdere.

Aceeasi investitie este insa extrem de riscanta pentru o persoana cu economii totale de 100.000 euro.


Daca vrei sa investesti in metale pretioase, aurul este cea mai buna alegere

Aurul este intr-adevar cea mai populara investitie cand vine vorba despre metale pretioasa, dar este si cea mai buna? In ultimii 20 de ani argintul a batut aurul cu aproximativ 25%, iar platina cu 5%.

O privire mai atenta asupra unor perioade lungi de timp arata ca atat argintul cat si platina au mers in aceeasi directie cu aurul, insa fiecare dintre cele trei metale au avut perioade mai bune sau mai proaste.

Majoritatea firmelor de brokeraj care ofera tranzactionare online dau clientilor posibilitatea de a se expune si pe alte metale, in afara de aur, prin intermediul unor instrumente financiare derivate.


Este prea riscant sa investesti

Daca nu stii ce faci, sa investesti este intr-adevar o activitate riscanta, insa si sa conduci o masina, fara sa stii sa faci acest lucru, este o activitate riscanta.

Bineinteles ca investind ai sanse sa pierzi bani, insa chiar si daca nu faci nimic cu economiile personale, tot vei pierde bani din cauza inflatiei, care reduce in timp puterea de cumparare.

Incercati sa intelegeti si sa invatati elementele de baza ale investitiilor, iar in acest fel o parte din teama de a va plasa banii in diferite instrumente financiare se va reduce.




Citeste si