Bursa a stagnat marti, dupa trei sesiuni consecutive pe minus, insa cei mai multi investitori au trecut pe pozitii de asteptare, iar actiunile celor cinci SIF-uri au consemnat cresteri de pana la 1,22%, dupa corectiile de 3,43% - 5,6% din zilele anterioare.

Piata locala a revenit usor pe verde la debutul sedintei de marti, urmand linia burselor externe, dupa ce in ultimele trei sedinte, indicele general al BVB, BET-C, a scazut cumulat cu 1,56%, informeaza Mediafax.

Presiunea corectiilor de pe pietele externe a fost mai vizibila incepand de vineri pe actiunile SIF-urilor, care au coborat cu 0,97% - 2,97%. In primele 30 de minute de tranzactionare de luni aceste titluri au continuat sa inregistreze scaderi importante, intre 2,93% si 6,62%, insa apoi au revenit usor spre nivelurile de vineri, pentru ca la inchidere preturile sa fie cu 1,04% - 2,05% sub cele de vineri.

Astfel, in ultimele trei sedinte, titlurilor celor cinci SIF-uri au consemnat scaderi cuprinse intre 3,43% si 5,62%.

La inchiderea sedintei de marti, actiunile celor cinci SIF-uri inregistrau cresteri cuprinse intre 0,23% si 1,22%. Cea mai lenta revenire a fost consemnata de actiunile SIF Transilvania, in timp ce titlurile SIF Muntenia au inregistrat cea mai vizibila crestere.

Indicele BET-FI a avansat cu 0,45%, dupa ce in precedentele trei sedinte a coborat cu 2,47%.

Indicele include si actiunile Fondului Proprietatea (FP), care in ultimele trei sesiuni au avansat cu 0,3%, spre deosebire de traiectoria titlurilor SIF-urilor. Titlurile FP au incheiat sedinta de marti in scadere cu 0,24%, la 0,8155 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu doar 0,11%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,14% peste nivelul de luni. In precedentele trei sedinte, BET a coborat cu 1,44%, iar BET-NG a scazut cu 2,12%.

La finalul sedintei de marti, indicele extins BET-XT a fost cu 0,25% peste ziua anterioara, iar indicele extins BET-BK a fost pe plus cu 0,68%. Cei doi indici au revenit, deasemenea, dupa trei zile consecutive pe rosu, in care au scazut cu 2,13% si, respectiv, cu 3,29%.

Desi piata a revenit pe verde, cei mai multi investitori au trecut pe pozitii de asteptare, transferuri de peste 500.000 de lei inregistrand doar actiunile emise de 8 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Lichiditatea pietei a fost salvata, totusi, de actiunile Fondului Proprietatea (26,9 milioane lei, din care patru deal-uri de 21,3 milioane lei) si Romgaz (9,1 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 3,9 milioane lei). Cele doua actiuni au asigurat aproape 80% din rulajul pietei, de 45,9 milioane lei (10,1 milioane euro). Suma este cu 38% peste cea de luni, de 33,3 milioane lei (7,3 milioane euro).

Titlurile Romgaz au scazut cu 0,24%, la 33,6 lei, pe piata principala.

Pe piata de la Londra au fost rulate 34.355 de certificate de depozit Romgaz, fata de 270.975 de actiuni la bursa de la Bucuresti. Fiecarui certificat ii corespunde o actiune Romgaz. Pretul certificatelor Romgaz a scazut cu 0,1%, la 9,9 dolari (32,9 lei), iar operatiunile au insumat 340.000 de dolari (1,1 milioane lei).

Cele patru tranzactii negociate cu actiunile Fondului Proprietatea au fost realizate intre orele 15:20 si 17:00, la pretul de 0,815 lei. Cotatia este cu 0,31% sub inchiderea de luni de pe piata principala. Deal-urile vin cu cateva zile inaintea unei AGA pentru reducerea capitalului social al Fondului si distribuirea unei sume de cate 0,05 lei/actiune fiecarui actionar. Suma este cu 22% mai mare decat dividenul brut acordat anul trecut de Fondul Proprietatea, de 0,04089 lei/actiune.

"Deal-urile cu actiunile Romgaz, Fondul Proprietatea si OMV Petrom par a fi schimburi de pachete intre fonduri administrate de catre aceeasi societate de administrare. In cazul Fondului Proprietatea, nu cred ca are legatura cu AGA, ci deal-urile par mai degraba tranzactii obisnuite ale unor fonduri", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Reducerea capitalului a mai fost propusa pentru o AGA in luna noiembrie, insa atunci nu s-a intrunit cvorumul necesar (50% din drepturile de vot) pentru luarea unei decizii.

Rulaje de peste 500.000 de lei au mai inregistrat marti actiunile OMV Petrom (3,1 milioane lei, din care un deal de aproape 2,1 milioane lei), SIF Transilvania (1,4 milioane lei), SIF Oltenia (1 milion de lei), Transgaz (816.000 de lei), Nuclearelectrica (553.000 de lei) si SIF Banat-Crisana (515.000 de lei).

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au scazut cu 1,71%, la 0,0689 lei, pe un rulaj de 291.000 de lei.

Cel mai mare actionar al bancii, omul de afaceri Ilie Carabulea, precum si reprezentanti ai Carpatica Asigurari si ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) sunt vizati intr-un dosar de coruptie. Carabulea a fost ridicat din Sibiu de procurorii anticoruptie si dus la sediul DNA din Bucuresti, pentru a da declaratii, Radu Mustatea, membru CA Carpatica Asig, si alte persoane suspectate de fapte de coruptie fiind deja audiate.

La solicitarea ASF, Banca Comerciala Carpatica a transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB) un comunicat in care precizeaza ca "evenimentele nu interfereaza in niciun fel cu activitatea normala" a bancii.

"In prima parte a sedintei, actiunea bancii a avut de suferit pe seama stirilor legate de Carpatica Asigurari, pretul actiunii atingand valoarea de 0,0673 lei/actiune (scadere cu 4% fata de luni). Dupa comunicatul transmis de conducerea bancii, pretul actiunii a revenit usor. Nu ma astept ca acest «scandal» sa aiba efecte negative asupra pretului actiunii Bancii Carpatica, avand in vedere ca cel mai mare actionar al bancii, Ilie Carabulea, nu mai este implicat direct in activitatea curenta a institutiei de credit", a mai spus brokerul de la Estinvest.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 683.000 de lei, fata de 190.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene erau in crestere cu cel mult 1,2%, linia fiind urmata si de majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu pana la 0,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri