Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis miercuri ca o societate de investitii financiare (SIF) va putea sa cumpere actiuni in cadrul unui alt SIF. Sefii societatilor se declara multumiti de eliminarea a ceea ce considerau “o discriminare”, confirma ca isi vor bugeta achizitii de titluri SIF in acest an, dar tin totodata sa nege anumite scenarii vehiculate in piata cu privire la concentrarea puterii in cadrul acestora.

“Sunt multumit de aceasta decizie luata de ASF, deoarece este eliminata discriminarea care exista intre fondurile de investitii din piata, din punct de vedere al plasamentelor pe care le puteau face. Ma indoiesc ca vom vedea imediat miscari extrem de puternice pe bursa deoarece niciun SIF nu poate sa investeasca ‘dintr-un foc’ in alt SIF atat de mult incat sa aiba loc preluari sau alte scenarii care s-au vehiculat in piata. Oricum, conform legii 31, suntem limitati in a misca un anumit volum de active in cursul unui an financiar, fapt care reprezinta o alta discriminare si nu se regaseste in cazul niciunui alt fond de investitii din pietele de capital”, a declarat Gabriel Filimon (foto), directorul general al SAI Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia (SIF4).

Gabriel FilimonMa indoiesc ca vom vedea imediat miscari extrem de puternice pe bursa deoarece niciun SIF nu poate sa investeasca ‘dintr-un foc’ in alt SIF atat de mult incat sa aiba loc preluari sau alte scenarii care s-au vehiculat in piata - Gabriel Filimon

Anterior, sefii SIF-urilor s-au aratat nemultumiti ca nu au voie sa investeasca in actiunile SIF, in vreme ce alte fonduri de investitii din piata, asa cum este cazul Fondului Proprietatea (FP), puteau sa faca acest lucru.

“Noi am generat si sustinut aceste discutii inca de anul trecut. Trebuia eliminata aceasta discriminare existenta intre AOPC-urile (n.red. Alte Organisme de Plasament Colectiv) din piata, care pana la urma au obiective similare. Ce avem acum este o normalitate, iar in trecut performantele SIF-urilor au fost limitate de astfel de piedici legislative”, spune Costel Ceocea (foto), directorul general al SIF Moldova (SIF2).

Ca urmare a hotararii ASF, teoretic 20% din orice SIF ar putea sa ajunga sa fie detinut de celelalte patru SIF-uri (detinerile in cadrul oricarui SIF sunt in continuare limitate la 5%). Avand in vedere ca actionariatul SIF-urilor este oricum extrem de fragmentat si greu de reunit sub o singura umbrela, 20% din voturi ar putea sa reprezinte cu usurinta majoritatea in Adunarile Generale ale Actionarilor.

In piata exista voci care sustin ca decizia ASF le va permite administratorilor de SIF sa isi consolideze pozitiile la varful societatilor, sustinandu-se reciproc.

Normal ca din moment ce am insistat pentru schimbare vom investi in actiuni SIF. Viziunea pe care o avem pentru acest tip de titluri este una speculativa si pe termen mediu - Costel Ceocea

“Este prea mult sa vorbim despre aliante intre SIF-uri sau sa inventam acum diverse scenarii, mai ales in conditiile in care detinerile sunt limitate la 5%. Ideea ca se va realiza o concentrare intre SIF-uri, sau ca automat se va realiza un control direct sau indirect, este gresita. Noi vedem aceasta schimbare ca o noua alternativa de investitie”, mentioneaza Costel Ceocea.

Seful SIF Moldova spune ca va aloca anul acesta fonduri pentru plasamente in alte SIF-uri, pe care le considera vehicule de investitii pe termen mediu si scurt.

“Normal ca din moment ce am insistat pentru aceasta schimbare vom investi in actiuni SIF. Viziunea pe care o avem pentru acest tip de titluri este una speculativa si pe termen mediu. Daca vor exista premisele unor randamente comparabile sau mai bune decat ale noastre, vom investi. Nu exclud nici abordarea pe termen lung, daca strategia unui alt SIF se apropie de strategia SIF Moldova”, afirma Ceocea.

SIF-urile au distribuit in ultimii ani unele dintre cele mai mari dividende de pe bursa, ale caror randamente au depasit cu mult dobanzile bancare si au ajuns in anumite cazuri la peste 20%. Distributiile au fost facute la presiunea actionarilor, care au dobandit o putere mai mare dupa ce pragul de detinere in cadrul SIF-urilor a fost marit de la 1% la 5%.

“Sigur ca ma gandesc sa investim o parte din fonduri si in alte SIF-uri si ma bucur ca hotararea ASF a venit la inceput de an, inainte sa anuntam bugetele, astfel ca acum ne putem face calculele mult mai bine. Nu stiu ce intentie de investitie au ceilalti conducatori de SIF-uri, am discutat cu ei anterior doar despre principiul in sine, acela de a elimina aceasta discriminare, iar acum ma indoiesc ca ar exista diferente intre cum gandesc eu si cum gandesc ei.

Un alt efect pozitiv pentru SIF-uri este acela ca acum ne putem expune direct pe sectorul SIF, fara sa mai fim nevoiti sa apleam la alte fonduri care nu aveau aceste restrictii”, mentioneaza Gabriel Filimon.

Brokerii se asteapta ca decizia ASF sa duca la o crestere a titlurilor SIF, cel putin pe termen mediu si scurt, avand in vedere ca cererea ar putea sa fie sustinuta chiar de SIF-uri. Primele efecte au fost vizibile chiar de joi, cand actiunile celor cinci societati de investitii au inregistrat aprecieri semnificative, de pana la 5,8% in cazul SIF Banat-Crisana (SIF1).

Ramane insa de vazut cum va interpreta ASF voturile din AGA ale SIF-urilor care sunt actionare in cadrul unui alt SIF. Vom ajunge sa avem SIF-uri declarate concertate in cadrul altor SIF-uri?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri