Ca valoare, randamentul Quantum a fost cel mai bun din ultimii patru ani. In 2009, Soros a reusit un randament de 29%, pariind cu succes pe incheierea crizei financiare globale.

Fondul a inregistrat randamente procentuale mai ridicate, spre exemplu 32% in 2007, are au reprezentat insa castiguri mai mici ca valoare avand in vedere activele mai reduse de atunci.

Castigurile de anul trecut semnifica stabilizarea fondului Quantum, inchis de Soros in 2011 pentru investitorii din afara familiei si apropiatilor pentru a evita atentia autoritatilor de reglementare.

Soros este consilier principal al fondului, operatiunile de zi cu zi fiind supravegheazte de Scott Bessent, director executiv de investitii.

Miliardarul si-a castigat renumele in 1992, cand a declansat prabusirea lirei sterline in "miercurea neagra", castigand 1 miliard de dolari de pe urma duelului cu Banca Angliei.

Profiturile de anul trecut nu se datoreaza vreunei strategii agresive, castigurile fiind generate de o gama diversificata de investitii, noteaza FT.

Citeste si:

In afara de Quantum, alte patru fonduri de hedging au inregistrat anul trecut castiguri mai mari de 4 miliarde de dolari, toate fiind datorate anticiparii cresterilor puternice de pe burse. Bursa de la New York a castigat anul trecut 32%. Acestea sunt Lone Pine si Viking, controlate de Julian Robertson de la Tiger Management; Appaloosa, controlat de David Tepper; si Baupost, fondat de investitorul Seth Klarman.

Cele mai mari 20 de fonduri de hedging din lume au generat, de la infiintare, 43% din castigurile globale din sectorul fondurilor de hedging, unde opereaza peste 7.000 de companii.

Quantum Endowment a generat, de la infiintare, castiguri de 39,6 miliarde de dolari, urmat de Bridgewater Pure Alpha, controlat de Ray Dalio, cu randamente totale de 39,2 miliarde de dolari. Pe locul al treilea se gaseste fondul Paulson & Co. al miliardarului John Paulson, cu castiguri de 25,4 miliarde de dolari.

Bridwater avea la finele anului trecut active de 79 miliarde de dolari, in timp ce Paulson & Co. administra active de 20,3 miliarde de dolari.

George Soros are o avere estimata la 22,9 miliarde de dolari, ocupand locul 29 in topul miliardarilor la nivel global, potrivit Bloomberg Billionaires Index.