Bursa de Valori Bucuresti isi lanseaza aplicatia mobila. In cel mai fericit caz, BVB spera sa si faca bani din ea

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi va lansa in urmatoarele saptamani o aplicatie mobila prin care investitorii vor putea accesa cele mai importante informatii despre actiunile si celelalte instrumente financiare tranzactionate in piata. Oficialii Bursei vad aplicatia ca pe o metoda de promovare a brandului BVB si trag sperante ca la un moment dat vor ajunge sa faca si bani de pe urma acesteia.

Aplicatia va fi disponibila pentru dispozitivele care folosesc Android si iOS, in viitor urmand sa fie lansata si o versiune dedicata tabletelor.

Bursa de Valori Bucuresti“La sfarsitul acestei luni veti gasi disponibila aplicata in Google Play, iar la o saptamana diferenta ea va fi disponibila si pentru dispozitivele care folosesc iOS. Trebuia sa lansam o aplicatie mobila pentru a tine pasul cu trendul general, care arata ca 85% din ultilizatorii de terminale mobile prefera aplicatiile in detrimentul accesarii directe a website-ului”, spune Alin Barbu, director general adjunct al Bursei de Valori Bucuresti, in cadrul unei intalniri cu investitorii organizata de companie.

Aplicatia va fi gratuita iar cotatiile actiunilor vor fi afisate cu o intarizere de 15 minute, asa cum de altfel se intampla in prezent si pe website-ul bursei.

“Vom avea doua stagii in dezvoltarea aplicatiei: in prima faza accesul va fi gratuit la toate informatiile, iar acestea vor fi intarziate cu cateva minute, iar in a doua faza vor fi disponibile date in timp real, dar care vor costa”, a explicat Alin Barbu.

Citeste si:
Cum a evoluat Bursa de la București în ultima săptămână
Cum a evoluat Bursa de la...

O parte din investitorii prezenti la eveniment s-au aratat nemultumiti de faptul ca BVB insista sa solicite o taxa pentru accesul la informatiile in timp real, atat timp cat sumele colectate ar fi oricum foarte mici. Totusi, majoritatea pietelor externe percep tarife similare pentru accesul la informatii in timp real. De asemenea, casele de brokeraj de pe BVB ofera propriilor clienti gratuit aceste date, iar pe website-ul BVB exista o sectiune unde utilizatorii pot vizualiza in timp real cotatiile celor mai tranzactionate 25 de actiuni.Bursa de Valori Bucuresti

“Nu suntem convinsi ca ar trebui sa oferim accesul in timp real la cotatii pentru publicul larg si nu o vom face. Poate intr-o buna zi ne vom schimba aceasta parere, desi este ft putin probabil. In acest caz nu este vorba de bani, ci de principiul in sine, acela ca bursele in general vand pe bani acest tip de informatii”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Aplicatia BVB va beneficia in viitor si de optiunea stabilirii unui portofoliu virtual, care va permite investitorilor incepatori sa cumpere sau sa vanda actiuni fara a fi nevoiti sa plaseze sume reale de bani.

Bursa de Valori Bucuresti

Citeste si:
Sobolewski: Responsabilitatea pietei nu este doar sarcina BVB
Ludwik Sobolewski: In afara...

“Posibilitatea de a realiza un portofoliu virtual este o propunere buna pe care o vom pune in aplicare intr-o versiune viitoare a aplicatiei, care va veni intr-un viitor destul de apropiat”, a mentionat Alin Barbu.

Doar doua case brokeraj de pe Bursa de Valori Bucuresti mai ofera aplicatii dedicate BVB. Este vorba de Tradeville si Intercapital invest, cu aplicatiile Startrade, respectiv StocksRO.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri