Rezultatele studiului efectuat de Elroy Dimson, Paul Marsh si Mike Staunton pot parea ciudate in conditiile in care in mod normal investitorii se asteapta ca economiile in crestere sa aduca si castiguri mai mari la nivelul pietelor de capital.

“Multi investitori si comentatori din piata au inteles gresit semnalele privind cresterea economica si performanta actiunilor”, spun cei trei cercetatori.

Acestia au detaliat elementele care au dat nastere corelatiei negative negative dintre randamentele bursiere si indicatorul PIB/cap de locuitor.

Citeste si:

Studiu“Prima explicatie se refera la faptul ca actiunile anticipeaza conditiile de afaceri. Desi cresterile economice din trecut nu indica miscari viitoare ale actiunilor, bursele tind sa anticipeaze cresterile economiilor.

In al doilea rand, sa cumperi actiuni intr-o tara care avanseaza din punct de vedere economic reprezinta o strategie ce presupune achizitionarea titlurilor unor companii care devin mai putin riscante, si care asadar vor genera randamente mai scazute.

Nu in ultimul rand se pune si problema norocului. Unele tari au anumite resurse – agricole, de capital, sau chair intelectuale – care le ofera avantaje in comparatie cu alte natiuni. Daca avantajul este apreciat si deja inclus in preturi de catre investitori, o persoana nu se mai poate astepta la randamente investitionale superioare. Daca insa majoritatea participantilor din piata subevalueaza acele avantaje, atunci un investitor inteligent sau norocos va putea sa inregistreze castiguri superioare pietei”, se mentioneaza in studiul realizat de Elroy Dimson, Paul Marsh si Mike Staunton.