20 Februarie 2014

RECORD: Cel mai mare profit din istoria Petrom



Petrom a inregistrat anul trecut un profit record, cel mai mare din istoria unei companii din Romania. Totusi, vanzarile sunt in scadere.

Profit urias

Petrom a inregistrat anul trecut un profit record de 4,82 mld. lei (1,091 mld.euro), cu 22% peste cel din 2012, insa vanzarile au scazut cu 8%, la 24,18 mld.lei (5,47 mld.euro), in principal din cauza vanzarilor mai mici de titei si produse petroliere, desi vanzarile de energie electrica au crescut.

In anul 2012, grupul a consemnat vanzari record, de 26,258 miliarde lei si un profit net de 3,946 miliarde lei.


Bilantul vanzarilor

Vanzarile consolidate au scazut cu 8% anul trecut comparativ cu 2012, la 24,185 miliarde lei, in principal din cauza vanzarilor mai mici de titei si produse petroliere, care au contrabalansat vanzarile crescute de energie electrica.

Vanzarile din segmentul Rafinare si Marketing (R&M) au reprezentat 79% din totalul vanzarilor consolidate, cele din Gaze si Energie (G&E) au reprezentat 16%, iar cele din Explorare si Productie (E&P) au fost aproximativ 5%, se arata in raportul financiar publicat astazi de grupul Petrom.


Declaratiile Marianei Gheorghe, sefa Petrom

"In 2013, Romania a inregistrat o crestere economica mai mare decat anticipat, insa consumul a ramas scazut, iar povara fiscala a continuat sa creasca. In pofida cererii scazute din sectorul de gaze si electricitate, a contractiei marjelor de rafinare si preturilor la electricitate, Petrom a inregistrat o performanta financiara solida, datorita initiativelor de excelenta operationala si de control strict al costurilor, precum si datorita mediului favorabil al pretului la titei. In activitatea operationala, am crescut cu succes productia de hidrocarburi din Romania, compensand declinul natural, si ne-am angajat in parteneriate ce vizeaza deblocarea potentialului onshore. In Marea Neagra, am continuat activitatile de explorare prin finalizarea achizitiei de seismica 3D si am facut pregatirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumatatea anului 2014", a declarat, in raport, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe (foto).

Ea a mentionat ca din momentul privatizarii, Petrom a asigurat dezvoltarea companiei si viitorul productiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operationale, respectiv 10 miliarde euro cumulat.

"Continuarea acestei povesti de succes necesita un cadru favorabil investitiilor si fundamente solide de piata, pentru deblocarea pe deplin a potentialului nostru de crestere", a mai spus seful Petrom.


Urmeaza investitii de peste 1 MLD. euro

Petrom a programat pentru acest an investitii de peste un miliard de euro, din care circa 85% pentru proiectele din domeniul explorarii si productiei, sumele alocate anul trecut de compania detinuta de grupul austriac OMV totalizand 1,2 miliarde euro.

Printre proiectele finantate in acest an se numara forarea sondelor de dezvoltare, redezvoltarea zacamintelor, activitati de reparatii capitale si blocul offshore Neptun Deep, operat impreuna cu ExxonMobil.

In ceea ce priveste parteneriatele cu ExxonMobil, Petrom noteaza, in raportul financiar pentru 2013, ca pentru Neptun Deep estimeaza reluarea campaniei de foraj de explorare la jumatatea anului 2014, iar pentru Midia va efectua interpretarea datelor seismice.




Citeste si