Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,16%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat in imediata apropiere a nivelului de miercuri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,94%. Actiunile a patru dintre SIF-uri au consemnat scaderi intre 1,05% si 1,89%, titlurile SIF Oltenia au scazut nesemnificativ, cu 0,05%, iar actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 0,73%.

Investitorii nu au reactionat la deal-urile prin care au fost transferate 5% din actiunile SIF Muntenia (38,7 milioane lei - 8,5 milioane euro) si 4,31% din titlurile SIF Moldova (32,5 milioane lei - 7,2 milioane euro). Deal-urile cu actiunile SIF Muntenia au fost efectuate la un pret cu 6,67% peste inchiderea de miercuri de pe piata principala, iar tranzactiile cu titlurile SIF Moldova la o cotatie cu 1,75% peste ziua anterioara.

Cele patru tranzactii negociate cu actiunile SIF Moldova au fost realizate in intervalul 16:36 - 16:37, iar dupa jumatate de ora au fost efectuate trei deal-uri cu titlurile SIF Muntenia.

Statul cere dividende...
Citeste si: Statul cere dividende suplimentare si la Nuclearelectrica

Unii brokeri cred ca actiunile ar putea sa fi fost cumparate de SIF Banat-Crisana (SIF1), care deja controleaza Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. Aproximativ jumatate din actiunile Muntenia Invest ar urma sa fie cumparate de SIF Moldova, care si-a exprimat inca de anul trecut interesul in acest sens.

La finalul sedintei, cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, s-au plasat cu 0,35% si, respectiv, cu 0,73% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 108,3 milioane lei (23,9 milioane euro), suma de trei ori peste rulajul de miercuri, de 33,8 milioane lei (7,5 milioane euro). Aproape 85% din lichiditatea pietei au reprezentat deal-urile cu actiunile SIF Muntenia si titlurile SIF Moldova, precum si doua tranzactii negociate cu actiuni Fondul Proprietatea (20,2 milioane lei).

Bursa de Valori Bucuresti a...
Citeste si: [Infografic] Bursa romaneasca a batut Europa timp de inca o luna

Un rulaj mai mare decat cel de joi a fost atins in 12 noiembrie, cand listarea actiunilor Romgaz a dus lichiditatea pietei la 108,5 milioane lei (24,3 milioane euro).

"Exceptand deal-urile, cred ca volumele tranzactionate azi (joi - n.r.) au fost afectate de criza guvernamentala existenta de cateva zile, precum si de faptul ca nu se intrevede o rezolvare imediata a neintelegerilor din coalitia aflata la putere. In plus, conflictele sangeroase din Ucraina ingrijoreaza cancelariile internationale, pietele de capital resimtind acest lucru. Pe de alta parte investitorii mai asteapta afisarea rezultatelor financiare pentru anul 2013 din partea Romgaz si Erste Bank, aceastea fiind ultimele companii ce ar putea influenta pozitiv volumele de tranzactionare. Cred ca investitorii vor astepta rezolvarea crizelor mai sus amintite, urmand ca apoi sa reconsidere intrarile/iesirile in/din piata. Cred ca piata asteapta stiri, date concrete, cu impact major asupra evolutiei viitoare, iar pana atunci se vor multumi cu volumele mici tranzactionate", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Pe piata principala, actiunile Fondului Proprietatea si Romgaz (SNG) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3,7 milioane lei si, respectiv, 1,7 milioane lei. Titlurile Fondului au scazut cu 0,73%, la 0,8155 lei, iar actiunile Romgaz au coborat cu 0,3%, la 33,1 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de aproape 1,1 milioane lei, fata de 901.000 de lei in sedinta anterioara.

Care sunt actiunile dupa care...
Citeste si: Care sunt actiunile preferate de cei mai mari investitori de pe bursa

La inchiderea pietei de la Bucuresti, bursa de la Frankfurt era in scadere cu 0,66%, piata de la Londra era in stagnare, iar bursa de la Paris avansa cu 0,2%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 1%.