Ministerul Economiei va scoate "cat mai repede" Hidroelectrica din insolventa, fiind posibila o cale extraordinara de atac, si va restructura compania, prin renuntarea la investitiile care nu contribuie la productia de electricitate, a declarat Gabriel Dumitrascu, seful directiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie.

"Vom scoate Hidroelectrica din insolventa cat mai repede, vom pune in aplicare si proiectele de restructurare a Hidroelectrica. In structura ei avem o parte de lucrari hidroelectrice, dar avem altele preluate de la Apele Romane cu caracter preponderent hidrotehnic, care nu au ce cauta in portofoliul companiei", a afirmat Dumitrascu la ZF Power Summit, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca Hidroelectrica este nevoita sa investeasca 700 milioane de lei pentru lucrari hidrotehnice care ar duce la productia unei cantitati infime de energie, pe langa investitii anterioare de alte 800 milioane de lei in acest obiective.

"Vom scoate in afara Hidroelectrica acele lucrari care nu au legatura cu energia", a spus el.

Potrivit oficialului, joi vor avea loc discutii cu intermediarii selectati pentru listarea la bursa a Hidroelectrica, iar contractul cu acestia va fi prelungit pana la iesirea din insolventa.

"Este greu de estimat cat de lunga va fi aceasta perioada. Haideti sa mai asteptam cateva zile. Nimeni nu are acum datele suficiente pentru a trage o concluzie", a spus Dumitrascu.

El a anuntat ca Ministerul Economiei ar putea utiliza o cale extraordinara de atac pentru a scoate Hidroelectrica din insolventa, dupa decizia de marti a Curtii de Apel.

"Nu exclud varianta unei cai extraordinare de atac pentru ca, dupa discutii cu avocati, se pare ca avem si o cale extraordinara de atac", a afirmat Dumitrascu.

Dosarul reorganizarii judiciare a Hidroelectrica va fi trimis judecatorului sindic, pentru rejudecarea cazului, iar fostul administrator judiciar, Euro Insol, este repus in functie cu efect imediat, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis reintrarea producatorului de energie in insolventa.

Curtea de Apel Bucuresti a casat marti hotararea initiala a Tribunalului Bucuresti prin care procedura reorganizarii judiciare a Hidroelectrica a fost inchisa pe motive de procedura.

Totodata, Curtea de Apel a casat si a trimis judecatorului sindic pentru rejudecare alte doua dosare, primul introdus de Hidroelectrica impotriva unei hotarari a judecatorului sindic prin care s-a admis o creanta a Termolectrica, iar al doilea, introdus de Elsid Titu impotriva unei hotarari a judecatorului sindic prin care nu s-a admis o creanta in cuantum de aproximativ 13 milioane lei, ca urmare a aplicarii clauzei de forta majora in 2011.

Remus Borza, proprietarul Euro Insol, a declarat saptamana trecuta ca «baietii destepti» forteaza la Curtea de Apel redeschiderea insolventei Hidroelectrica.

Compania s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.

Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.

Potrivit Euro Insol, Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, firme din grupul elvetian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei in perioada 2006-2012.

Contractele cu Alpiq Romindustries si cu Energy Holding au fost denuntate de Euro Insol in 2012. Hidroelectrica are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Compania ar fi urmat sa fie listata la bursa in luna iunie, prin vanzarea a 15% din actiuni. Hidroelectrica este detinuta de stat (80,05% din actiuni) si Fondul Proprietatea (19,95%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri