Perceptia investitorilor straini fata de piata de capital romaneasca nu va fi puternic afecata de anchetarea presedintelui ASF Dan Rusanu in dosarul Carpatica, este de parere Ludwik Sobolewski (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

“Cred trebuie sa observam evenimentele recente avand in vedere prezumtia de nevinovatie. Din perspectiva investiorilor straini, cred ca acestia au o pozitie neutra fata de informatiile privind anchetarea presedintelui Autoritatii de Supraveghere”, a declarat Ludwik Sobolewski.

Dan Rusanu, a fost retinut, marti, in dosarul Carpatica, dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au extins urmarirea penala in cazul sau, pentru favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor.

Saptamana trecuta, procurorii DNA au inceput urmarirea penala a lui Dan Rusanu, in acest dosar, pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ar fi acceptat "protejarea frauduloasa" a intereselor SC Carpatica.

“Mai mult, perceptia investitorilor straini este mai degraba afectata de viteza de reactie a ASF fata de nevoile pietei de capital. Acesta este singurul criteriu care intr-adevar conteaza”, a mai adaugat Sobolewski.

Nevoile la care polonezul face referire sunt cel mai probabil reprezentate de cele opt probleme majore ale pietei de capital romanesti, pe care Bursa de Valori Bucuresti le-a prezentat recent si pe care ASF si guvernul ar trebui sa le rezolve.

Ludwik Sobolewski: Dupa noua insolventa a Hidroelectrica, listarea in 2014 pare foarte putin probabila

Sobolewski a vorbit si despre a doua lovitura pe care piata de capital romaneasca a primit-o saptamana aceasta, si anume reintrarea in insolventa a Hidroelectrica.

“Totul este posibil, dar in prezent suntem pusi in fata unor scenarii mai mult sau mai putin probabile. Listarea pe Bursa a Hidroelectrica in 2014 este in prezent cu siguranta un scenariu foarte putin probabil”, considera Ludwik Sobolewski.

Producatorul de electricitate era asteptat cu interes de BVB, brokeri si investitori sa se listeze in acest an pe Bursa de Valori Bucuresti, insa reintrarea in insolventa va duce probabil la amanarea procedurii.

Totusi, ceva sperante pentru piata de capital au aparut ieri dupa ce Gabriel Dumitrascu, seful directiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, a anuntat ieri ca Ministerul Economiei va scoate "cat mai repede" Hidroelectrica din insolventa.

"Vom scoate Hidroelectrica din insolventa cat mai repede, vom pune in aplicare si proiectele de restructurare a Hidroelectrica. In structura ei avem o parte de lucrari hidroelectrice, dar avem altele preluate de la Apele Romane cu caracter preponderent hidrotehnic, care nu au ce cauta in portofoliul companiei", a declarat Gabriel Dumitrascu, citat de Mediafax.

El a anuntat ca Ministerul Economiei ar putea utiliza o cale extraordinara de atac pentru a scoate Hidroelectrica din insolventa, dupa decizia de marti a Curtii de Apel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri