Hidroelectrica a reintrat in insolventa dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding si EFT, dar si de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu si Directia Venituri Buget Local Sector 2, informeaza Mediafax.

Astfel, Curtea de Apel a admis recursul formulat de Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania, Andritz Hydro si Directia Venituri Buget Local Sector 2 impotriva sentintei Tribunalui Bucuresti din 26 iunie 2013 prin care a fost inchisa procedura de insolventa a Hidroelectrica si a trimis cauza spre rejudecare, potrivit datelor Fondului Proprietatea, actionar minoritar al producatorului de energie.

Totodata, instanta a admis si recursul inaintat de Alpiq RomIndustries privind denuntarea unilaterala a contractului de vanzare - cumparare energie.

Alro Slatina, Elsid Titu si Alpiq RomIndustries au castigat recursul privind tabelul preliminar al creditorilor, astfel ca Tribunalul Bucuresti va judeca si aceasta cauza.

Alro a avut castig de cauza si in dosarul privind masura de aplicare a clauzei de forta majora, Curtea de Apel trimitand si acest dosar spre rejudecare la Tribulaul Bucuresti. Hidroelectrica a activat in 2011 si 2012 de doua ori clauza de forta majora, ca urmare a secetei care a dus la scaderea debitelor raurilor.

Curtea de Apel Bucuresti a admis si recursul firmelor Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustrie privind opozitia deschiderii procedurii reorganizarii si a trimis cauza spre rejudecare.

Administratorul judiciar al Hidrolectrica, firma Euro Insol, a denuntat in vara lui 2012 contractele de furnizare a energiei incheiate cu Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, firme din grupul elvetian Alpiq, Energy Holding, EFT Romania si EFT AG (Elvetia).

Remus Borza, reprezentantul si proprietarul Euro Insol, afirma in septembrie 2012 ca valoarea sumelor cu care au dorit sa se inscrie asa-zisii "baietii destepti in tabelul preliminar al creditorilor Hidroelectrica, aflata in insolventa, se ridica la 870,5 milioane lei, pretentiile fiind respinse de administratorul judiciar.

Singurul trader de energie care a solicitat despagubiri ca urmare a denuntarii contractelor bilaterale a fost Alpiq Romindustries, care a cerut 527,7 milioane de lei, spunea Borza.

El a mentionat ca restul firmelor au cerut despagubiri pentru beneficii nerealizate in perioada in care Hidroelectrica a activat clauza de forta majora din cauza secetei.

In ianuarie 2013, Euro Insol a denuntat actele aditionale la un contract de 71,5 milioane de euro incheiat intre Hidroelectrica Andritz Hydro din Austria pentru retehnologizarea hidrocentralei Gogosu de pe Dunare.

Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.

Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.

Seful Directiei Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, a declarat miercuri ca statul va scoate "cat mai repede" Hidroelectrica din insolventa, fiind posibila o cale extraordinara de atac, si va restructura compania, prin renuntarea la investitiile care nu contribuie la productia de electricitate.

Hidroelectrica ar urma sa fie listata la bursa in luna iunie, prin vanzarea a 15% din actiuni.

Compania are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri