Ministerul pentru Societatea Informationala a selectat consortiul Swiss Capital-BT Securities-UBS pentru furnizarea de servicii de consultanta la vanzarea participatiei detinute de stat la Romtelecom, iar contractul a fost semnat vineri, au declarat pentru Mediafax surse din piata telecom.

Consortiul Swiss Capital-BT Securities-UBS va fi asistat de casa de avocatura Musat&Asociatii si are ca subcontractori pe Hogan Lovells, Banca Transilvania si KPMG Advisory SRL.

La licitatie s-a inscris si consortiul format din Raiffeisen Capital&Investment-Deutsche Bank AG Londra.

Potrivit datelor ministerului, date publicitatii la 18 decembrie 2013, oferta financiara a consortiului desemnat castigator are o componenta fixa de zero lei si o componenta variabila de 2,085% cu TVA, care se aplica la profitul brut, considerat diferenta matematica dintre valoarea pachetului de actiuni vandut si, respectiv, valoarea aceluiasi pachet de actiuni detinut calculat la valoarea sa nominal/contabila inregistrata in evidentele contabile ale MSI.

"Componenta variabila prevazuta este una de tip «comision de succes», incasarea acestuia fiind conditionata de vanzarea actiunilor Romtelecom si se va efectua numai dupa incasarea sumei aferente tranzactiei. Componenta variabila ofertata include toate taxele si impozitele prevazute de legislatia in vigoare, inclusiv TVA, conform prevederii cererii de oferta elaborate de MSI. Componenta variabila a onorariului se achita doar in cazul in care tranzactia actiunilor Romtelecom se realizeaza", se spunea in comunicatul institutiei din 18 decembrie 2013.

Citeste si:
Cu cinci giganti din economia privata, afacerile companiilor de pe...
Cu cinci giganti din economia...

Anuntul de cerere de oferta pentru servicii de consultanta in vederea vanzarii pachetului minoritar de actiuni pe care MSI il detine la Romtelecom a fost publicat pe 7 octombrie 2013 in presa nationala si internationala.

Termenul initial pentru depunerea ofertelor a fost 7 noiembrie, dar a fost prelungit pana pe 21 noiembrie la solicitarea potentialilor ofertanti.

Ofertele au putut fi depuse dupa achizitionarea cererii de oferta contra sumei de 10.000 euro.

Atributiile consultantului vor consta in acordarea de asistenta pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, se mai spune in comunicat.

Citeste si:
Autonom listeaza pe bursa obligatiuni cu dobanda 4,45% in euro
Autonom listeaza pe bursa...

Swiss Capital a intermediat, impreuna cu BT Securities, oferta pentru listarea Nuclearelectrica (septembrie 2013) si este cel mai activ broker de la Bursa de la Bucuresti, cu un rulaj de 3,493 miliarde lei (19,66% cota de piata) in primele zece luni din acest an.

Statul a mai incercat sa privatizeze Romtelecom si in 2005 si in 2008, dar ambele initiative au esuat.

Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicatii OTE, care detine 54,01% din capital din anul 2001.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Citeste si:
Birsan, Filip&Co: Promovarea bursei? Simpla, daca Guvernul o vrea
Alexandru Birsan, Filip &...

Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.

NextGen furnizeza servicii de internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa in peste 120 de localitati urbane si rurale.

Datele ministerului privind situatia financiara a Romtelecom in ultimii trei ani releva ca in 2010 a fost inregistrata o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifra de afaceri de 3,02 miliarde de lei.

In 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de lei, in timp ce in 2012 a fost inregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,73 miliarde de lei.

La finele anului 2012, Romtelecom avea 6.850 de salariati.

Principalii concurenti ai companiei sunt RCS&RDS si UPC Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Actiunile statului la Romtelecom, evaluate la 300-600 mil. euro