Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) reduce in perioada 15 martie - 15 septembrie mai multe tarife, printre care si cel aplicat ofertelor publice de vanzare derulate de stat, iar comisionul va scadea de la 0,5% la 0,35% din valoarea ofertei.

In cazul ofertelor publice de vanzare derulate de companii private, institutia de supraveghere incaseaza inainte de lansarea operatiunii cel putin 0,3% din valoarea initiala a acesteia, indiferent de numarul actiunilor cumparate ulterior in operatiune, iar la finalul ofertei va incasa si diferenta, daca este cazul, pana la 0,5% din suma finala, potrivit Mediafax.

In cazul ofertelor publice de vanzare de actiuni, dar si a celor de obligatiuni, derulate de autoritati ale administratiei publice, ASF nu va percepe un comision anticipat, iar in perioada 15 martie-15 septembrie comisionul va fi redus la 0,35% din suma finala a ofertei.

De asemenea, ASF scoate tariful de 2.500 lei pentru aprobarea prospectului preliminar in vederea evaluarii succesului unei viitoare oferte.

Totodata, cota pentru admiterea la tranzactionare pe piete reglementate si sisteme alternative de tranzactionare a obligatiunilor corporative, a obligatiunilor emise de autoritati ale administratiei publice centrale si locale, precum si in cazul titlurilor de stat, va fi redusa de la 0,1% la 0,05%, in perioada mentionata.

Citeste si:
Teodorovici: Marirea salariilor, regasita in reducerea contributiilor
Eugen Teodorovici: Majorarea...

Tariful pentru inregistrarea titlurilor de stat va fi de 500 lei, in loc de 1.000 lei.

In perioada mentionata, ASF va reduce si cota din valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate si/sau in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare, de catre intermediarii care au calitate de Market Maker pentru un instrument financiar, de la 0,08% la 0,04%.

Acelasi tarif, de 0,04%, va fi aplicat si pentru tranzactiilor derulate cu instrumente financiare de tip ETF (Exchange Traded Fund).

Market makerii pentru instrumentele derivate vor avea, de asemenea, tariful redus la 0,04 lei/contract, de la 0,08 lei/contract, pentru tranzactiile cu instrumente financiare derivate derulate pe pietele reglementate sau in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare.

Citeste si:
Safety: Asiguratorii evita vanzarea de RCA pentru transportatori
Safety Broker: Asiguratorii,...

ASF a anulat tarifele pentru emiterea actelor de autorizare ca investitor calificat, care se plasau la 5.000 lei pentru persoane fizice si 10.000 lei pentru persoane juridice.

Autoritatea reduce si cota pentru tranzactiile derulate in afara pietelor reglementate si/sau sistemelor alternative de tranzactionare de tipul tranzactiilor turnaround, de la 0,15%, la 0,04%. Tranzactiile OTC turnaround brokerii internationali cumpara actiuni pe bursa si apoi le vand in afara pietei clientilor lor.

Acordul cu FMI prevede lansarea unor oferte publice initiale, la finele lunii iunie, pentru companiile de stat Electrica, Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia.

Listarea Hidroelectrica va fi insa amanata, cel mai probabil, dupa ce compania a reintrat in insolventa. Totodata, potrivit celor mai recente declaratii ale directorului general al Complexului Energetic Oltenia , Laurentiu Ciurel, evaluarea rezervelor de carbune va dura cel putin pana la jumatatea anului, astfel ca operatiunea ar putea avea loc dupa termenul stabilit cu FMI.

Citeste si:
Fondul Proprietatea critica o fuziune Hidroelectrica-CE Oltenia
Fondul Proprietatea: Fuziunea...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
ASF admite ca soferii aleg asigurarile RCA in functie de pret