Bursa a crescut cu 0,53%, intr-o piata unde lichiditatea a fost salvata de deal-uri cu titluri BRD, OMV Petrom, Fondul Proprietatea si Romgaz, iar actiunile Biofarm (BIO) au urcat cu peste 10%, dupa ce ASF a dispus SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia sa deruleze o oferta de preluare a companiei, scrie Mediafax.

Piata a fost pe verde pentru a doua zi consecutiv, insa rulajele au scazut vizibil spre deosebire de sedintele de luni si marti, cand fluctuatiile mai ample ale preturilor i-au determinat pe investitori sa fie mai activi la tranzactionare. Pe piata principala, rulaje de peste 500.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 8 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

"Volumele mici de tranzactionare de azi sunt determinate de starea de veghe a investitorilor dupa emotiile si agitatia din zilele precedente. As putea spune ca este un recul psihologic. Se asteapta noi evenimente sau rezolvarea situatiei delicate din Ucraina. Practic, cine a vandut sau cine a cumparat zilele trecute sta in cumpana, asteapta trendul sa vada daca a intuit bine sau nu cand a luat decizia de tranzactionare. Volumele vor creste intr-un ritm brusc daca se intampla ceva de bine sau de rau sau intr-un ritm normal, daca situatia din Ucraina treneaza fara evenimente majore. Trebuie sa avem in vedere ca perioada de AGA pentru dividende se apropie repede (iar interesul investitorilor este influentat de propunerile de dividende ale companiilor - n.r.)", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

El crede ca rulajele ar putea creste incepand din luna mai, cand va creste ponderea pe care o au in indicele MSCI pentru pietele de frontiera o parte dintre actiunile importante de la BVB. Brokerul considera ca aceasta schimbare ar putea determina intrari de aproximativ 200 milioane dolari pe bursa de la Bucuresti.

"Daca ne gandim ca incepand cu luna mai, Romania va avea o pondere crescuta de la 1,5% la 2,7% in indicele MSCI privind pietele de frontiera, atunci ma gandesc ca volumele de tranzactionare pe societatile cele mai lichide, respectiv Banca Transilvania, BRD, OMV Petrom si Romgaz, cuprinse in indicele MSCI Frontier Markets 100 vor creste primele. Ulterior, cresterile inregistrate de aceste actiuni ar putea determina rulaje mai ridicate si pe alte titluri. Daca estimam cam ce expunere de capital este pe componentele indicelui, recalibrarea reprezentarii societatilor romanesti in acesta ar putea aduce aproximativ 200 milioane dolari in plus pe BVB, doar ca efect de balansare a ponderilor prin excluderea sau limitarea reprezentarii altor titluri din alte tari (Qatar, Kuweit si Nigeria)", a mai spus Dragolea.

Investitorii au transferat in total actiuni de 44,7 milioane lei (9,9 milioane euro), suma cu 72% peste rulajul de marti, de 25,9 milioane lei (5,7 milioane euro). Mai mult de doua treimi din lichiditatea de miercuri a fost acoperita de deal-uri cu actiuni BRD (12,5 milioane lei), OMV Petrom (8 milioane lei), Fondul Proprietatea (6,4 milioane lei) si Romgaz (3,7 milioane lei). Deal-urile au fost realizate in a doua parte a sedintei, la preturi usor peste inchiderea de marti.

Actiunile Biofarm au consemnat cea mai vizibila variatie din piata, urcand cu 10,29%, dupa ce Autoritatea de Surpaveghere Financiara (ASF) a decis ca SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4) trebuie sa faca o oferta de preluare a producatorului de medicamente.

ASF a aratat ca SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia actioneaza concertat la Biofarm si controleaza impreuna peste 33% din titlurile companiei, pragul la care legislatia pietei de capital impune lansarea unei oferte de preluare pentru actiunile detinute de ceilalti actionari. Potrivit celor mai recente raportari, SIF Banat-Crisana are 21,3% din actiunile Biofarm, iar SIF Muntenia detine 32,98%. Decizia ASF a fost publicata, miercuri, pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti.

Actiunile Biofarm au urcat inca din primele minute ale sedintei cu aproape 10%, iar cel mai mare pret platit in prima parte a zilei a fost de 0,305 lei, cu 12,13% peste inchiderea de marti. Cotatia maxima este, totodata, similara celei la care SIF Muntenia (SIF4) a cumparat in luna octombrie aproape 32% din titlurile producatorului de medicamente, pentru 106,7 milioane lei (24 milioane euro).

Oferta de preluare ar putea fi lansata la pretul platit de SIF Muntenia in luna octombrie.

Actiunile Biofarm au incheiat sedinta la 0,3 lei, pret cu 10,29% peste nivelul de marti si, pe de alta parte, cu 1,64% sub cel la care a cumparat SIF Muntenia pachetul de aproape 32% din titluri. Investitorii au tranzactionat in total actiuni Biofarm de 920.000 de lei, al treilea rulaj din piata principala.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost in crestere cu 0,41%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,81% peste nivelul de marti.

In acelasi timp, indicele BET-FI, care include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,83%.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,73%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 1,37%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile OMV Petom (SNP) si Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 3,9 milioane lei si, respectiv, 3,7 milioane lei. Titlurile OMV Petrom au crescut cu 0,46%, la 0,44 lei, iar actiunile FP au stagnat la 0,814 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat in total actiuni de 221.000 de lei, fata de 3,1 milioane lei in sedinta precedenta.

Citeste si:

    La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Londra erau in scadere cu 0,3% si, respectiv, cu 0,6%, iar piata de la Paris era in stagnare. Bursele de la Praga si Sofia au crescut cu 0,3% si, respectiv, cu 1,2%, pietele de la Varsovia si Budapesta au scazut cu 0,1% si, respectiv, cu 1%, iar bursa de la Zagreb a stagnat.

    Bursa din Ucraina a avansat cu 0,7%, iar principalii indici ai pietei de la Moscova, Micex si RTS, au coborat cu 0,4% si, respectiv, cu aproape 0,2%.

    Pietele internationale au fost afectate luni de tensiunile in crestere din Ucraina, insa temerile investitorilor s-au temperat si pietele au urcat marti, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca o interventie militara in Ucraina nu este necesara in acest moment, fiind o optiune rezervata pentru cazuri extreme.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri