Presedintele Rezervei Federale (Fed) americane, Janet Yellen, a declarat saptamana trecuta ca institutia ar putea incepe majorarea dobanzilor la sase luni dupa incheierea programului de achizitii de obligatiuni, spre sfarsitul acestui an.

"Investitorii nu vor aur pe o piata cu dobanzi in crestere. Ingrijorarile legate de Crimeea se mentin, dar nu a avut loc o escaladare a violentelor, care sa determine revenirea la plasamente sigure", a declarat David Meger, director la Vision Financial Markets in Chicago.

Cotatia aurului cu livrare in luna iunie este in scadere cu 1,4%, la 1.317,8 dolari uncia, la bursa Comex din New York. Pe parcursul tranzactiilor, pretul a atins 1.314,6 dolari uncia, cel mai redus nivel dupa data de 20 februarie.

Pana pe 21 martie, pretul aurului a urcat cu 11% in acest an, din cauza temerilor investitorilor referitoare la perspectivele economiei mondiale, in timp ce presedintele rus Vladimir Putin a finalizat anexarea Crimeei.

In perioada decembrie 2008-iunie 2011, pretul aurului a avansat cu 70%, in timp ce Fed a suplimentat lichiditatile din sistemul financiar cu peste 2.000 de miliarde de dolari si a redus dobanzile aproape de nivelul zero pentru sustinerea economiei americane.

Citeste si:

Jeffrey Currie, director la Goldman Sachs Group, a declarat in aceasta luna ca a crescut probabilitatea ca pretul aurului sa coboare sub nivelul de 1.000 de dolari uncia.

Anul trecut, pretul aurului a scazut cu 28%, cel mai mult dupa 1981, pe fondul cresterii cotatiilor actiunilor la un nivel record, in timp ce inflatia a fost scazuta.

Liderii mondiali s-au reunit luni la Haga pentru a discuta despre Ucraina, pe fondul temerilor provocate de tensiunile dintre Rusia si Ucraina.

Presedintele american Barack Obama a semnat un ordin prin care pot fi introduse noi sanctiuni impotriva Rusiei, in domenii precum serviciile financiare, energie, metale si minerit, aparare si inginerie.