Guvernul britanic a atras miercuri 4,2 miliarde de lire sterline (5 miliarde euro) prin vanzarea unei participatii de aproximativ 8% din actiunile bancii Lloyds, privatizata partial in timpul crizei financiare mondiale din 2008.

Guvernul a vandut actiunile la 75,5 pence pe unitate, cu 4,6% mai putin fata de cotatia bursiera a bancii de la sfarsitul sedintei de marti, a anuntat miercuri intr-un comunicat compania de stat U.K. Financial Investments, care administreaza detinerea statului la banca.

Participatia guvernului la Lloyds Banking Group, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, a scazut astfel la putin sub 25%, de la 33%, scrie Mediafax.

Guvernul de la Londra a mai vandut in luna septembrie 6% din actiunile bancii pentru 3,2 miliarde lire (3,8 miliarde euro). Ambele operatiuni au fost destinate investitorilor institutionali.

In urmatoarele luni, statul ar putea efectua un plasament de actiuni Lloyds catre investitorii retail. Trezoreria britanica a anuntat in decembrie ca vrea sa ofere si contribuabililor oportunitatea de a prelua actiuni Lloyds detinute de stat.

Citeste si:
Cum vrea noul Guvern sa opreasca declinul companiilor de stat
Programul de guvernare: PNL...

Directorul general al bancii, Antonio Horta-Osorio, a declarat in luna februarie ca va cere, in a doua jumatate a acestui an, avizul autoritatilor pentru a distribui dividende, pentru prima data de la criza din 2008.

Lloyds a fost salvata de la colaps in 2008 printr-un bailout de 20 miliarde lire acordat de guvernul britanic, care a preluat astfel aproape 44% din actiunile bancii. Guvernul britanic a anuntat anterior ca ar trebui sa privatizeze participatia la un pret mai mare de 61 pence pe actiune pentru a nu iesi in pierdere.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Actiunile Bancii Transilvania, cele mai lichide titluri saptamana asta