Misu Negritoiu a fost nominalizat miercuri de premierul Victor Ponta pentru functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). In piata de capital si a fondurilor de pensii numirea fostului director al ING Romania a fost intampinata in general pozitiv, insa lipsa unei experiente anterioare in industriile pe care le va supraveghea ridica anumite semne de intrebare.

mai asteapta pana marti votul de investire din partea Parlamentului, dar procedura este mai degraba o formalitate. Acualul presedinte al ING Romania il va inlocui astfel pe Dan Rusanu, fostul sef al ASF, in prezent arestat pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu.

Misu Negritoiu a lucrat de-a lungul ultimii 15 ani in cadrul ING, avand o vasta experienta in domeniul bancar dar si sferele inalte ale puterii, fiind chiar deputat PDSR in legislatura 1996 – 2000. Bancherul si-a dat insa demisia din Parlament in 1997. Totusi, CV-ul lui Negritoiu nu cuprinde si o experienta importanta in piata de capital, asigurari sau in industria fondurilor de investitii.

Crinu AndanutNu cred ca specializarea era foarte importanta, oricum nu gaseam un om care sa cunoasca in detaliu toate cele trei piete - Crinu Andanut (foto)

“Nu cred ca specializarea era foarte importanta, oricum nu gaseam un om care sa cunoasca in detaliu toate cele trei piete. Caracteristica estentiala a noului sef al ASF este sa poata intelege pietele supravegheate si sa aiba bune capacitati manageriale. Misu Negritoiu este o personalitate, un om din bransa, iar numire acestuia este pozitiva. Conteaza foarte mult ca vine din mediul privat si este astfel orientat mai mult spre practica decat spre teorie”, este de parere Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Pensii.

Andanut subliniaza ca numirea lui Misu Negritoiu va conduce si la o apropiere a ASF de Banca Nationala a Romaniei, “un pas normal pentru industria financiara romaneasca”.

“Este o propunere excelenta si de care Autoritatea avea nevoie. Nu vad nicio problema in faptul este bancher sau ca nu este ‘un om din piata de capital’; conteaza ca este un om ‘cu nume’ in piata financiara romaneasca”, spune Razvan Pasol, directorul general si presedintele casei de brokeraj Intercapital Invest.

Lucian IsarIn general Misu Negritoiu are pareri clare si ferme pe care si le-a modulat doar recent, probabil in conditii de pre-campanie pentru sefia ASF - (foto)

Lucian Isar, fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri il caracterizeaza pe Negritoiu ca fiind un economist cu “formare rotunda”, in sensul in care a activat atat la stat precum si in sectorul privat, care combina preocuparile academice de arhitectura financiara cu experienta practica.

“In general Misu Negritoiu are pareri clare si ferme pe care si le-a modulat doar recent, probabil in conditii de pre-campanie pentru sefia ASF”, a declarat Lucian Isar.

Pe bursa exista insa si brokeri care critica faptul ca guvernul nu a putut sa gaseasca un specialist in piete de capital care sa poata conduce Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Este pacat ca la ASF nu poti fi numit presedinte decat daca esti membru de partid sau bancher

“Este pacat ca la ASF nu poti fi numit presedinte decat daca esti membru de partid sau bancher. Personal as fi vrut sa vad o persoana cu experienta si in pietele pe care urmeaza sa le supravegheze. Totusi, atat timp cat se va inconjura de profesionisti nu ma deranjeaza numirea lui Misu Negritoiu, o persoana pana la urma reputabila. Important este sa ia hotarari bune si sa nu le mai amane, asa cum ne-am tot obisnuit in ultimii ani”, mentioneaza seful pe tranzactionare al uneia dintre cele mai importante case de brokeraj de pe Bursa de Valori Bucuresti.

Va reusi Misu Negritoiu sa repare reputatia institutiei care supravegheaza piete de peste 10 mld. euro?

Misu Negritoiu va conduce o Autoritate lovita constant de scandaluri in ultimul an si care este responsabila de supravegherea unor piete unde activeaza fonduri de investitii si companii cu active ce depasesc 10 mld. euro.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) aveau anul trecut active de 3,1 mld. euro, societatile de asigurare inregistrau active de 4,09 mld. euro, iar fondurile de investitii romanesti controlau in februarie anul curent active de 3,1 mld. euro. Sub umbrela ASF va intra si activitatea din piata de capital a companiilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti, a caror capitalizare depaseste 17 mld. euro.

Razvan PasolPrima provocare pe care Misu Negritoiu o va avea de infruntat va fi stabilizarea situatiei din cadrul Autoritatii si chiar a imaginii ASF. Ma astept ca noul sef al ASF sa contribuie la dezvoltarea pietei de capital, pentru ca momentan focusul este doar pe suprareglementare - Razvan Pasol (foto)

“Prima provocare pe care Misu Negritoiu o va avea de infruntat va fi stabilizarea situatiei din cadrul Autoritatii si chiar a imaginii ASF. Ma astept ca noul sef al ASF sa contribuie la dezvoltarea pietei de capital, pentru ca momentan focusul este doar pe o suprareglementare. Este o situatie dificila pentru ca momentan aproape nimeni nu se concentreaza pe dezvoltare, ci doar pe sufocarea pietei prin reglementari”, spune .

Si directorul Allianz-Pensii considera ca una dintre principalele preocupari ale noi conduceri ASF ar trebui sa vizeze reformarea activitatii de reglementare.

“Asteptarea mea de la Misu Negritoiu este sa modernizeze cu adevarat activitatea de supraveghere. La ora actuala supravegherea este foarte formala si presupune o abordare de tip ‘contabil’, nu o evaluare reala a business-ului. Ca sa nu avem surprize in viitor, supravegherea trebuie sa plece si sa se bazeze pe riscurile afacerii”, este de parere Crinu Andanut.

Nivelul ridicat al comisioanelor percepute, protejarea mai buna a drepturilor actionarilor minoritari, precum si reglementarea firmelor de brokeraj neautorizate sunt cateva dintre problemele majore pe care ASF trebuie sa le rezolve in piata de capital. De asemenea, in piata asigurarilor, ASF se confrunta cu un numar imens de reclamatii, iar recentul caz Astra Asigurari a scos la iveala problema contractelor de reasigurare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri