Statele Unite ar putea vinde petrol din uriasele rezerve acumulate pentru a impinge in jos preturile, sanctionand astfel Rusia pentru anexarea Peninsulei Crimeea, solutie recomandata de miliardarul George Soros si de mai multi analisti, care a atras atentia Congresului, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.

Washingtonul si aliatii din Europa cauta solutii de sanctionare a Rusiei pentru situatia din Ucraina, sanctiunile fiind momentan limitate la inghetarea activelor si interdictii de calatorie impotriva mai multor apropiati ai presedintelui rus Vladimir Putin si impotriva unor politicieni pro-rusi din Ucraina.

Daca ar vinde 500.000 de barili pe zi din rezerva nationala de petrol, Statele Unite ar provoca deprecierea pretului petrolului cu 12 dolari, potrivit lui Philip Verleger, consultant si fost conslier in administratiile Ford si Carter. O astfel de scadere a pretului petrolului ar genera pentru Rusia venituri pierdute de 40 miliarde de dolari din vanzarile de petrol si gaze naturale, echivalentul a 2% din PIB, estimeaza analistul.

Secretarul pentru Energie din Guvernul SUA, Ernest Moniz, a respins aceasta varianta, insa propunerea a fost discutata miercuri in timpul unor audieri in Congresul Statelor Unite, la mai putin de o saptamana dupa ce miliardarul George Soros a vorbit despre aceeasi solutie in timpul unui seminar la Berlin.

Statele Unite au puterea sa dispuna cea mai dura sanctiune posibila impotriva lui Putin pentru anexarea Crimeei, deoarece America poate vinde din rezervele de petrol pentru a provoca scaderea preturilor, a declarat Soros joia trecuta la Berlin.

Citeste si:
Trump ameninta Franta cu noi taxe vamale de 100%
Trump ameninta Franta cu noi...

"America poate si ar trebui sa devina o superputere in domeniul energiei. Ultimul lucru pe care il doreste Putin este sa concureze cu Statele Unite ale Americii in cursa din energie", a declarat miercuri senatorul democrat Mary Landrieu, presedinte al Comisiei pentru Energie si Resurse Naturale din Senatul Statelor Unite.

S-a discutat in ultimele saptamani despre exporturi de gaze naturale extrase din SUA catre Europa, pentru a reduce dependenta continentului de gazul importat din Rusia, insa aceasta solutie necesita timp, deoarece infrastructura nu a fost inca pusa la punct, potrivit lui Verleger. Astfel, vanzarea petrolului din rezerve reprezinta cea mai buna solutie imediata.

"Avem foarte mult petrol, de care nu avem nevoie. Il putem vinde acum, astazi, pentru a exercita presiune economica asupra Rusiei", a declarat consultantul.

Statele Unite detin rezerve de petrol de 696 milioane de barili, echivalentul necesarului national pentru 200 de zile, in timp ce legea impune rezerve echivalente cu consumul pe cel putin 90 de zile. Rezerva nationala de petrol a SUA a fost creata in 1975, in urma embargoului arab, pentru a proteja securitatea energetica.

Citeste si:
Putin nu are incredere in Wikipedia si pregateste propria enciclopedie
Putin nu are incredere in...

Rezerva a fost accesata cel mai recent in anul 2011, cand guvernul a utilizat 30 milioane de barili pentru a acoperi golul lasat in piata de intreruperea exporturilor din Libia.

Avand in vedere cresterea productiei interne de petrol si gaze a SUA din ultimii ani, insotita de o scadere semnificativa a importurilor, necesitatea intretinerii unei rezerve atat de vaste s-a diminuat. Astfel, Statele Unite dispun de tot mai multa flexibilitate in ceea ce priveste utilizarea rezervei pentru a influenta piata sau din ratiuni geopolitice, potrivit comentariilor de miercuri de la audierile din Senatul SUA.

Casa Alba a anuntat recent ca guvernul va vinde 5 milioane de barili din rezerva petroliera pentru a testa sistemul de distributie, inclusiv un oleoduct la care s-au executat recent lucrari. Secretarul pentru Energie, Ernest Moniz, a subliniat vinerea trecuta ca decizia nu are legatura cu situatia din Ucraina.

Totusi, analistii considera ca masura semnaleaza ca Wahsingtonul este dispus sa utilizeze rezervele de petrol daca tensiunile din Ucraina vor escalada sau daca livrarile internationale de titei vor fi perturbate. Statele Unite au mai efectuat doua astfel de teste. In august 1990, guvernul a eliberat 4 milioane de barili din rezerva, in timp ce Irakul invada Kuweitul.

Citeste si:
SUA: 40% din achizitiile de Black Friday s-au facut de pe mobil
SUA: Aproape 40% din...

Cotatia de referinta a petrolului pe piata SUA s-a plasat in medie la 98,51 dolari pe baril in acest an, fata de nivelul de 107,87 barili a cotatiei Brent de la Londra, utilizata pe plan international, inclusiv in Europa.

Uniunea Europeana importa aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale din Rusia, prin conducte care tranziteaza ucraina. Petrolul si gazele naturale genereaza aproximativ 50% din veniturile guvernului rus, potrivit estimarilor Departamentului Energiei din SUA.

Presedintele american Barack Obama a declarat marti ca Rusia va fi supusa unor noi sanctiuni daca va efectua incursiuni in estul Ucrainei, dupa ce a anexat Crimeea.

Moniz a afirmat saptamana trecuta ca utilizarea rezervei de petrol a SUA este conditionata de o declaratie de urgenta din partea presedintelui. Unii congresmeni se arata deja dispusi sa aprobe atat eliberarea rezervelor de petrol, cat si exporturile de gaze naturale din SUA.

Totusi, unii analisti avertizeaza ca utilizarea rezervelor de titei pentru influentarea preturilor ar avea un efect redus si temporar, fiind astfel o sanctiune ineficienta. Alti observatori noteaza ca Statele Unite nu vor utiliza rezerva pentru a reduce preturile, deoarece o astfel de masura ar afecta si producatorii americani de petrol. In plus, petrolul produs de companiile americane presupune eforturi tehnice si costuri mai mari.

Alti analisti considera insa ca utilizarea rezervelor de petrol ar aduce castiguri Statelor Unite, deoarece ar reduce importurile si ar ajuta exporturile de produse petroliere, precum carburanti, cu o marja de profit mai ridicata pentru rafinarii.

Daca va opta pentru utilizarea rezervelor de petrol in vederea sanctionarii Rusiei, Statele Unite ar trebui sa se asigure ca alti producatori nu vor reduce exporturile pentru a contracara impactul masurii asupra preturilor, remarca Gary Hufbauer, cercetator la Peterson Institute for International Economics. Arabia Saudita, cel mai mare exporator din lume, ar putea coopera deoarece se opune rolului jucat de Rusia in conflictul din Siria, considera expertul.

Intre timp, companiile americane de petrol si gaze naturale fac lobby pentru ridicarea interdictiilor privind exporturile de energie, introduse tot in urma crizei din anii '70.

Exxon Mobil a anuntat, in luna decembrie, ca sprijina ridicarea limitelor. Congresmeni influenti din Comisia pentru Energie si Resurse Naturale din Senat s-au aratat de asemenea in favoarea unei astfel de masuri.

Departamentul Energiei a primit peste 20 de cereri din partea companiilor pentru avizarea unor investitii de miliarde de dolari in uzine de lichefiere a gazului natural, care sa poata fi apoi incarcat in tancuri maritime si exportat. Pana in prezent, autoritatile americane au avizat 7 astfel de proiecte.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Atac armat la baza americana Pearl Harbor