7 Aprilie 2014

Dupa nemtii de la Procredit, si Raiffeisen ar putea face oferta de obligatiuni pe Bursa



Actionarii Raiffeisen Romania au aprobat un imprumut de cel mult 500 mil. lei printr-o emisiune de obligatiuni care ar putea sa fie listata si pe bursa din Romania. Anuntul vine dupa ce si nemtii de la Procredit Bank au aprobat vineri o emisiune de obligatiuni in valoare de 100 mil. lei care sa fie listata pe Bursa de Valori Bucuresti.

Lansarea emisiunii Raiffeisen a fost aprobata intr-o AGA derulata la finalul saptamanii trecute, potrivit deciziei AGA publicate vineri pe site-ul bancii. Detaliile ofertei vor fi stabilite de Directoratul Raiffeisen, iar obligatiunile ar putea fi listate la bursa din Romania sau pe o piata externa, informeaza Mediafax.

Raiffeisen Bank Romania a atras 225 milioane de lei (51 milioane euro) in luna iulie a anului trecut, prin vanzarea de obligatiuni cu maturitate la trei ani si cu dobanda fixa de 5,5% pe an, printr-un plasament privat adresat investitorilor care cumpara fiecare titluri de cel putin echivalentul in lei a 100.000 de euro.

Raiffeisen a raportat pentru anul trecut un profit net de 458 milioane lei, in crestere cu 17% comparativ cu rezultatul din 2012, cand a obtinut un castig de 393 milioane lei. Conducerea bancii a propus actionarilor distribuirea de dividende in valoare cumulata de 264 milioane lei, suma reprezentand aproape 60% din profitul net realizat anul trecut si, totodata, similara celei distribuita anul trecut din profitul obtinut in 2012. Valoarea dividendului va fi de 0,022 lei/actiune.

Principalul actionar al bancii este grupul austriac Raiffeisen Bank International, care detine 99,49% din actiuni.

Valoarea activelor totale ale Raiffeisen Bank a crescut cu 11%, de la 5,31 miliarde euro la sfarsitul anului 2012 la 5,92 miliarde euro in decembrie anul trecut. Banca a acordat credite noi in valoare de 1,2 miliarde de euro in 2013, majoritatea fiind destinate companiilor. Numarul de sucursale ale bancii a crescut in Romania anul trecut, la 530 de unitati fata de 527 unitati cu un an in urma, in timp ce numarul de angajati a scazut de la 5.486 la 5.308.

Grupul Raiffeisen este prezent in Romania prin Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Investment Romania, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Bank.



Citeste si