Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital cere Autoritatii de Supraveghere Financiara sa clarifice urgent situatia de la firma Comat Met, unde institutia a dispus ca familia fostului presedinte ASF Dan Radu Rusanu trebuie sa faca o oferta de preluare, iar AGA a decis anterior delistarea firmei, informeaza Mediafax.

"De urgenta, ASF trebuie sa clarifice situatia de la Comat Met Bucuresti (simbol COMT). Pe de o parte, incepand din 3.04.2014, actionarii pot sa depuna cereri de retragere din societate conform procedurilor indicate de Dispunerea de masuri 8/2006 (in cazul delistarii unei firme in baza unei decizii AGA - n.r.). Ca urmare, emitentul este suspendat de la tranzactionare incepand din aceeasi data de operatorul de piata BVB. Pe de alta parte, ASF a constatat, pe buna dreptate, dar dupa ani buni de asteptari, ca exista un grup de actionari care au preluat emitentul COMT fara a derula o OPP (oferta de preluare - n.r.). Ca urmare, ASF a emis decizia 232/27.03.2014 prin care impune o OPP acestor actionari, dar fara a observa ca acest emitent este intr-o procedura de delistare si ca va fi suspendat de la tranzactionare incepand cu 3.04.2014", se arata intr-un comunicat transmis, luni, de AIPC catre ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a emis in urma cu doua saptamani o decizie in care arata ca Dan Radu Rusanu, Anca Daniela Rusanu, firmele Radan 2.000, Dana Management, precum si Dumitru Ion, Laurentiu Coman si Constantin Sebeni detin peste 33% din actiunile Comat Met, pragul la care trebuie sa fie lansata o oferta de preluare, potrivit legislatiei pietei de capital.

Hotararea ASF a venit la trei luni dupa ce AGA Comat Met a stabilit delistarea firmei. Actionarii Comat Met care nu sunt de acord cu delistarea firmei, decisa la finalul anului trecut, urmeaza sa incaseze cate 28,87 lei/actiune, cu 44,35% peste cea mai recenta cotatie de la bursa, inregistrata pe 8 ianuarie, de 20 lei/titlu. Raportat la pretul de 28,87 lei/actiune, firma este evaluata la 11,3 milioane lei.

ASF arata ca Dan Radu Rusanu detine direct 4,17% din actiunile Comat Met, iar familia sa inca 39,67% din titluri. Institutia mentioneaza in decizie ca Dumitru Ion, membru CA al Comat Met, detine 17,66% din actiuni, in timp ce Laurentiu Coman (presedinte CA) are 0,02% din titluri, iar Constantin Sebeni (membru CA) 0,01% din actiuni.

Curtea de Apel Bucuresti a decis la inceputul lunii martie arestarea preventiva pentru 30 de zile a fostului presedinte ASF Dan Radu Rusanu. Rusanu a fost retinut, pe 25 februarie, in dosarul "Carpatica", dupa ce procurorii DNA au extins urmarirea penala in cazul sau, pentru favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor.

In comunicatul transmis, luni, reprezentantii investitorilor mentioneaza si cazuri in care nu sunt respectate drepturile micilor actionari la firme listate.

Unul dintre cazuri este la firma Hebe Sangeorz Bai, unde ASF nu a aplicat sanctiuni pentru ca nu a fost depasit termenul de 30 de zile in care trebuia refacut raportul de evaluare pe baza caruia se stabileste pretul in oferta publica de preluare, desi institutia a dispus reintocmirea raportului inca din luna decembrie.

Totodata, AIPC solicita ASF sa stabileasca daca trebuie lansata o oferta de preluare la firma Mobest Bucuresti (MOBE), dupa ce la finalul lunii ianuarie a fost anuntata schimbarea actionarului majoritar.

Investitorii arata pe de alta parte ca ASF nu a raspuns unei solicitari din luna februarie privind o interventie a institutiei "pentru restabilirea respectarii dreptului la dividende" in cazul firmelor Ceprohart Braila (CPHA), Instirig Bals (INGT) si Dorna Turism Braila (DOIS), care nu au platit dividendele.

Printre membrii Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital se regasesc fonduri de investitii, dar si mici investitori. Incepand cu anul 2012, AIPC este afiliata la organizatiile similare europene reprezentative Euroshareholders (Forumul Asocatiilor Nationale ale Actionarilor din UE ) si EuroFinUse (European Federation of Financial Services Users - Federatia Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri