Fondurile mutuale romanesti au reusit sa atraga un total de 12.690 de noi investitori in primul trimestru din 2014, in ciuda faptului ca actiunile de pe Bursa nu au avut evolutii foarte bune in acest interval. Scaderea dobanzilor bancare la depozite in lei, pana la o medie ce cu greu mai depaseste 3,5%, a reprezentat principalul factor care i-a facut pe romani sa isi indrepte atentia catre fondurile de investitii.

Fondurile locale aveau la sfarsitul lunii martie 284.237 de investitori, in comparatie 271.547 la finele anului trecut, potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF). Numarul romanilor care si-au plasat banii in fonduri de investitii ar fi chiar mai mare, insa date AAF nu includ si plasamentele din fondurile straine distribuite pe piata locala.

Chiar si asa insa, cresterea numarului de investiori ramane una notabila in conditiile in care actiunile de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au pierdut in medie 4,4% in primul trimestru – prima scadere inregistrata in T1 de la inceputul crizei financiare.

Activele nete ale fondurilor locale au crescut in intervalul ianuarie-martie 2014 cu 10,5%, depasind 14 mld. lei (3,2 mld. euro).

De asemenea, activele nete ale fondurilor straine distribuite in Romania au avut in T1-2014 o crestere de 0,7%, pana la 1,5 mld. lei (352 mil. euro). Subscrierile nete in primele trei luni au fost totodata in crestere, totalul ajungand la 268 mil. euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri