Asociatia Brokerilor critica felul in care BVB vrea sa aleaga membrii CA de la Depozitarul Central

Asociatia Brokerilor considera ca supunerea la vot a unei liste de candidati pentru board-ul Depozitarului Central si al Casei de Compensare, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Bursei de Valori Bucuresti, si nu a fiecarui candidat, in mod individual, conduce la vicierea rezultatului votului.

Asociatia considera ca actionarii BVB sunt obligati sa voteze si candidatii de pe lista pe care nu ii agreaza, fie sa nu voteze lista in totalitate, cu toate ca aceasta poate cuprinde si candidatii pentru care si-ar exprima votul in mod favorabil.

"Desi B.V.B. ar trebui sa fie un exemplu de transparenta si respectare a principiilor de guvernanta corporativa, in calitatea sa de operator de piata si emitent listat, propunerea de procedura mentionata anterior contrazice in totalitate aceste principii. In plus, se deschide posibilitatea includerii in lista a unor candidati, de catre anumite grupuri de interese, altele decat actionarii celor doua societati”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Asociatiei Brokerilor.

Brokerii mai atrag atentia ca board-ul BVB in cadrul listei un numar de 10 candidati pentru Consiliul de Administratie al Depozitarului Central S.A. si 7 candidati pentru cel al Casei de Compensare Bucuresti S.A., desi actele constitutive ale acestor societati prevad un numar de 9 si respectiv 5 administratori.

„In aceste conditii, daca in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor B.V.B. va fi votata intreaga lista propusa, procedura nu mentioneaza nimic despre criteriile dupa care vor fi exclusi din lista candidatii suplimentari”, se mentioneaza in comunicatul de presa al Asociatiei.

Citeste si:
Taxarea investitorilor pe bursă ar putea să fie simplificată
Taxarea investitorilor pe...

Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor Bursei de Valori Bucuresti nu a inregistrat joi cvorumul necesar, dupa ce doar actionarii reprezentand 32% din drepturile de vot au fost prezenti, in comparatie cu minimul de 50%. AGA va fi reluata vineri, cand deciziile vor putea sa fie adoptate cu majoritatea voturilor exprimate de actionarii prezenti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri