Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a respins, vineri, propunerea Depozitarului Central (DC) de a cumpara un nou sistem IT de pana la 3,8 milioane euro. La AGA au votat impotriva actionari care detin 67,4% din titlurile BVB, au declarat pentru Mediafax surse prezente la AGA.

Schimbarea softului DC a ajuns pe ordinea de zi a AGA la solicitarea unui grup de brokeri, dupa ce la finalul lunii martie Sobolewski, reprezentantul BVB in AGA la Depozitarul Central, s-a abtinut de la vot cand a fost discutat acest subiect si nu a putut fi luata nicio decizie. BVB este actionarul majoritar al Depozitarului, detinand 69,04% din actiuni. Achizitia unui nou sistem IT de catre Depozitarul Central a determinat un schimb de replici intre directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, si membrii Consiliului de Administratie al Depozitarului.
Sobolewski a aratat ca achizitia unui nou soft nu este o prioritate pe termen scurt, costul este ridicat, iar Bursa poate dezvolta un sistem IT pentru Depozitar.

"BVB considera ca proiectul IT nu este o prioritate pe termen scurt din cauza costurilor si din cauza influentei reduse asupra cresterii afacerilor. Vom propune de asemenea si o solutie tehnica prin care sa adreseze pericolele care provin din decizia riscanta adoptata in trecut, de catre Depozitar, de a adera din primul val la sistemul T2S", a afirmat recent Sobolewski. Pe de alta parte CA-ul Depozitarului a aratat ca implementarea unui nou sistem IT este necesara astfel incat DC sa poata fi competitiv fata de ceilalti depozitari din alte tari, dar si pentru cresterea eficientei operationale si reducerea riscurilor. Noul soft ar urma sa permita si conectarea automata la platforma pan-europeana pentru decontari transfrontaliere Target2Securities, programata sa devina operationala anul viitor.

Actionarii au aprobat distribuirea unor dividende de putin peste 9 milioane lei din profitul inregistrat anul trecut, astfel ca fiecarui actionar ii va reveni un dividend brut de 1,1777 lei/actiune, cu 5% peste cel acordat anul trecut. Bursa va distribui, astfel, dividende reprezentand 95% din profitul de anul trecut, de aproape 9,5 milioane lei. Raportat la cea mai recenta cotatie a actiunilor BVB, de 28,62 lei, randamentul dividendului brut este de 4%.

Pe ordinea de zi a AGA de la BVB figureaza si stabilirea dividendelor, aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an, desemnarea persoanelor care ar urma sa candideze din partea Bursei la alegerile pentru CA de la Depozitarul Central si Casa de Compensare Bucuresti. La ora transmiterii acestei stiri, actionarii discuta asupra modalitatii de votare pentru desemnarea persoanelor care sa candideze din partea Busei in CA-urile Depozitarului Central si Casei de Compensare Bucuresti, iar majoritatea punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate.

In timpul sedintei, unii actionari au solicitat lamuriri privind cheltuielile cu deplasarile si salariile, inclusiv informatii despre remuneratia directorului general al Bursei, Ludwik Sobolewski. In ceea priveste remuneratia directorului general, informatiile solicitate nu au fost prezentate, fiind invocate clauze de confidentialitate, potrivit unor surse prezente la AGA. Sursele respective au mai spus ca in AGA a fost prezentata o scrisoare in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) considera neclara procedura de vot pe liste propusa de Consiliul de Administratie al BVB pentru desemnarea persoanelor care sa candideze din partea Bursei la alegerile de CA la Depozitarul Central si Casa de Compensare Bucuresti. ASF a aratat, totusi, ca actionarii sunt cei care decid cum se voteaza.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an aprobat in AGA, BVB mizeaza pe un profit net in urcare cu 5%, la 10 milioane lei, si pe cresterea transferurilor cu actiuni pe piata reglementata, inclusiv oferte publice, cu 17,6%, la 13,326 miliarde lei. Rulajul mediu zilnic, inclusiv ofertele publice, estimat pentru acest an este de aproape 53,1 milioane lei, fata de 44,8 milioane lei (10,1 milioane euro) anul trecut. Rulajul mediu zilnic fara oferte publice este anticipat sa avanseze cu 41%, la putin peste 45 milioane lei. De la inceputul acestui an, lichiditatea medie a pietei a fost de 38,8 milioane lei.

AGA a aprobat si bonusuri pentru administratorii Bursei, care prevad pentru acest an o "recompensa" de cate 7.400 de lei/membru (cuantumul a doua indemnizatii lunare), iar pentru anul viitor cuantumul este prevazut la 6 indemnizatii, respectiv cate 22.200 de lei/membru. Membrii CA primesc banii cu conditia sa cumpere actiuni BVB si sa le pastreze pe o perioada de minim doi ani. Cei mai mari actionari ai BVB sunt fonduri de investitii straine, printre care fonduri Erste si fonduri Franklin Templeton, care detin cate 5% din actiuni. O prezenta vizibila in actionariatul BVB au si SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5), care detin tot cate 5% din titluri, iar SIF Muntenia (SIF4) are 4,32%.

ASF a stabilit, marti, ca trei fonduri de pensii si un fond de investitii administrate de ING actioneaza concertat si detin impreuna 5,967% din actiunile BVB si a dispus ca acestea sa isi reduca participatia la 5% din drepturile de vot, cat este pragul legal de detinere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri