Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,51%, in linie cu bursele externe, insa cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca mai mult de trei sferturi din rulajul de doar 14,1 milioane lei a fost asigurat de tranzactiile cu cateva dintre actiunile lichide.

Incepand de luni, sedinta bursiera incepe cu 15 minute mai devreme, respectiv de la ora 9:45, fata de ora 10:00 anterior. Investitorii vor putea realiza astfel tranzactii timp de 8 ore si 15 minute, pana la ora 18:00. In ultimele 10 minute ale sedintei pot fi realizate operatiuni la pretul stabilit la inchidere.

Piata locala a fluctuat nesemnificativ in prima ora de tranzactionare, insa apoi cotatiile au inceput sa scada, aliniindu-se la traiectoria burselor externe. Pietele vest-europene au fost pe rosu inca de la deschidere, dupa ce HSBC Holdings si Markit Economics au publicat un indice privind evolutia industriei prelucratoare din China, indicator care s-a situat in aprilie la 48,1 puncte, in timp ce analistii anticipau un nivel de 48,4 puncte.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, indicii BET si BET-FI erau in scadere cu 0,48% si, respectiv, cu 1,08%. Indicele BET include cele mai lichide zece actiuni, iar BET-FI reflecta evolutia titlurilor celor cinci SIF-uri si a actiunilor Fondului Proprietatea (FP).

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,83%. Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,73%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1,14% sub nivelul de vineri.

Indicele extins BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si titlurile Fondului Proprietatea, iar indicele BET-FI include doar actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile FP.

Investitorii au realizat operatiuni de 14,1 milioane lei (3,1 milioane euro), de 2,5 ori mai putin decat rulajul de vineri, de 35,1 milioane lei (7,9 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea pietei au reprezentat transferuri cu actiunile Bancii Transilvania (2,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,6 milioane lei), SIF Oltenia (2,2 milioane lei), OMV Petrom (1,4 milioane lei) si doua deal-uri cu titluri BRD (1,6 milioane lei).

Restul actiunilor au consemnat rulaje de sub 500.000 de lei. Titlurile Bancii Transilvania au scazut nesemnificativ, cu 0,06%, la 1,8 lei, iar actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 0,13%, la 0,759 lei.

Dupa inchiderea sedintei, in sistemul Bursei au fost inregistrate rezultatele ofertei de preluare derulata de SIF Muntenia (SIF4) la Biofarm (BIO). Societatea de investitii financiare a cumparat 18,75% din actiunile producatorului de medicamente, pentru 62,6 milioane lei (14,1 milioane euro), si a ajuns sa detina 51,73% din titluri.

SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana actioneaza concertat si anterior ofertei detineau 54,28% din actiunile Biofarm, iar ASF a dispus lansarea unei oferte de preluare. Oferta a fost initiata de SIF Muntenia si a vizat 45,72% din titlurile Biofarm. La finalul operatiunii, cele doua SIF-uri au ajuns sa detina cumulat 73,03% din actiunile Biofarm.

Un pachet semnificativ este detinut de SIF Moldova, care are 13,82% din titlurile producatorului de medicamente. In urma inregistrarii rezultatelor foertei de la Biofarm, lichiditatea bursei a urcat la 76,7 milioane lei (aproape 17,3 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 830.000 de lei, fata de 427.000 de lei in sedinta precedenta. La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursa de la Paris era in stagnare, piata de la Frankfurt era in scadere cu pana la 0,3%, linia fiind urmata si de pietele din regiune, care au coborat cu pana la 1,1%. Bursa din Ucraina a coborat cu aproape 3,9%, iar principalii indici ai pietei din Rusia, Micex si RTS exprimat in dolari, au scazut cu 0,5% si, respectiv, cu 0,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri