“Eu cred ca ecourile negative ale scandalului FNI au disparut in buna parte. Spun asta uitandu-ma la volumele din industria fondurilor si la modul cum reactioneaza investitorii. Nu putem sa generalizam 100%, dar este clar ca aceste efecte negative s-au temperat serios”, a declarat Mihail Ion.

Potrivit sefului Raiffeisen AM, trei factori majori au contribuit la imbunatatirea imaginii fondurilor mutuale in Romania de-a lungul ultimilor 10 ani.

“In primul rand a contat faptul ca in prezent vorbim de o legislatie aliniata la normele europene si care ofera suficienta protectie investitorilor; in al doilea rand, prezenta puternica a bancilor in piata fondurilor de investitii a reusit sa imprumute din credibilitatea pe care acestea o au; nu in ultimul rand, a contat mult si faptul ca avem o evolutie de aproape 10 ani in care nu s-a mai intamplat nimic negativ in piata fondurilor de investitii si, din punctul nostru de vedere, nici nu are cum sa se mai intample. Este clar ca aceste elemente ajuta la stingerea ecourilor negative provenite din scandalul FNI”, spune Mihail Ion.

Citeste si:

Fondul National de Investitii (FNI) a fost infiintat in 1996 de catre omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, a functionat ca un joc piramidal, iar in anul 2000 s-a prabusit, peste 300.000 de romani pierzandu-si plasamentele facute. Caderea FNI a adus grave prejudicii de imagine industriei fondurilor de investitii din Romania, dar si pietei de capital locale, privita cu scepticism de multi romani din aceasta cauza.

Cititi in editia de maine interviul complet cu Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Vrei sa gasesti alternative pentru economiile tale? Ai intampinat probleme atunci cand ai vrut sa investesti intr-un fond mutual sau direct pe bursa? Vrei sa stii mai multe despre piata de capital romaneasca? Inscrie-te la Forumul Pietei de Capital, conferinta organizata de wall-street.ro marti, 13 mai.