BCR si Erste Asset Management au lansat luni in mod oficial conceptul de investitii You Invest, un produs pe care grupul l-a popularizat pe 6 piete. In Romania, in doar 8 saptamani de la avizare, cele 6 fonduri deschise de investitii You Invest au strans 3,3 milioane euro, de 7 ori mai putin fata de Ungaria.

In Austria, pe de alta parte, fondurile You Invest ce au fost lansate in octombrie anul trecut au atras pana in prezent 232 milioane euro. Dragos Neacsu, seful Erste AM, a declarat in cadrul confrintei de presa sustinute luni ca target-ul de vanzari pentru fondurile You Invest este de 20-25 milioane euro in acest an, iar in urmatorii 2-3 ani isi propune sa atraga 100 milioane de euro.

Grupul Erste face apel la cei 450.000 de clienti din BCR care au depozite de minim 10.000 de lei, investitia minima necesara in fondurile You Invest, sau echivalentul in euro (2.500 euro). De la lansare, cele trei fonduri You Invest in euro au atras usor mai multi bani decat cele in lei, 1,8-1,9 milioane euro (You Invest EUR) fata de 1,5-1,6 milioane euro (You Invest RON). Investitorii care au plasat bani in fondurile in lei au preferat varainta balanced si active (doua treimi din total), in timp ce investitorii in euro au ales in proportie de 50% in You Invest solid.

You Invest solid in lei si in euro vor investi pana la 10% in actiuni, intre 80-100% in obligatiuni si instrumente de piata monetara si vor avea si pana la 10% investitii alternative. In cazul fondului in lei, comisionul de subscriere este de pana la 2%, cel de administrare de 1,1%, iar durata recomandata de investire este de minimum 3 ani. In cazul You Invest solid in euro, comisioanele de subscriere si administrare sunt mai mici decat in lei, de 1%, datorita volatilitatii mai mici consemnata pe fondurile in euro.

You Invest balanced va face plasamente in actiuni de pana la 30%, intre 60% si 100% in obligatiuni si instrumente monetare si pana la 10% in instrumente alternative. Comisionul de subscriere la lei este de pana la 3%, iar la euro merge pana la 1,5%. Comisioanele de administrare sunt de 1,2% la You Invest balanced RON si de 1,1% la fondul in euro. Durata recomandata de investire est de minimum 5 ani.

You Invest active are un profil de risc mai ridicat, avand in vedere faptul ca investeste pana la 50% in actiuni, maximum 10% in instrumente alternative si 40-100% in obligatiuni si instrumente monetare. Comisionul de subcriere la You Invest active RON este de maximum 5%, iar cel de administrare este de 1,5%. Pentru varianta in euro, comisionul de subscriere merge pana la 2%, iar cel de administrare este de 1,2%. Orizontul de timp recomandat pentru investitie este de cel putin 7 ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri