20 Mai 2014

Tot ce vrei sa stii despre fondurile mutuale: cat de sigure sunt? cum se fac plasamentele? si reusesc sa bata dobanzile bancare?



Fondurile deschise de investitii, adesea denumite si “fonduri mutuale”, au reusit in ultima perioada sa recastige increderea investitorilor din Romania, dupa ce, la inceputul anilor 2000, ecourile scandalului FNI au distrus imaginea acestei industrii. Ce sunt mai exact fondurile mutuale? Cati bani pot aduce investitorilor si cati romani aleg astazi sa isi plaseze banii in ele? Acestea sunt doar cateva intrebari la care vom incerca sa raspundem in continuare.

Ce este un fond mutual?

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.

Pe scurt, un fond deschis de investitii (fond mutual) nu este nimic altceva decat un mare “pachet” de actiuni, obligatiuni si titluri de stat. Fondul este practic o companie care aduna banii de la mai multe persoane, pentru ca apoi sa ii investeasca in actiunile unor societati, in obligatiuni, titluri de stat sau in alte instrumente financiare mai sofisticate.

Fondul este impartit in “unitati de fond”, echivalentul actiunilor intr-o companie obisnuita. Cand un investitor plaseaza bani intr-un fond, acesta de fapt cumpara (sau “subscrie”) unitati de fond. Cand investitorul vrea sa isi retraga banii dintr-un fond pentru a obtine cash, operatiunea este denumita “rascumparare” de unitati de fond.

Sursa foto: Shutterstock


Care este diferenta intre un fond deschis de investitii si un fond inchis?

Principala diferenta este aceea ca investitorii pot sa plaseze sau sa isi retraga banii dintr-un fond deschis de investitii oricand, in vreme ce in fondurile inchise subscrierile si rascumpararile sunt permise doar in anumite intervale de timp stabilite de administratorii acestora.


Care sunt principalele tipuri de fonduri mutuale

Fondurile mutuale se impart in patru mari categorii. Primele doua categorii au cel mai scazut grad de risc dar aduc in general si cele mai mici castiguri, in vreme ce ultimele doua categorii sunt considerate riscante, insa pot aduce castiguri spectaculoase in anumite conditii.

  • Fonduri monetare: investesc preponderent in depozite bancare si obligatiuni
  • Fonduri de obligatiuni si instrumente cu venit fix (fixed income): investesc minim 90% din active in instrumente cu venit fix, nu sunt permise actiuni in portofoliu
  • Fonduri mixte (diversificate): investesc intr-unun mixt de instrumente in orice combinatie si durata de detinere
  • Fonduri de actiuni: Investesc minim 85% din active in actiuni

De notat ca exista si fonduri mutuale foarte nisate atat in piata romaneasca cat si in afara Romaniei. Astfel, investitorii pot sa isi plaseze banii in fonduri imobiliare, in fonduri care investesc in arta, in actiuni ale unor compani ecologice, in actiuni dintr-un anumit indice, in aur, etc.


Cum fac bani fondurile mutuale?

Managerul de fond are ca principal obiectiv obtinerea unor randamente cat mai mari, care sa depaseasca clasicele depozite bancare. In functie de tipul de fond, acesta investeste in activele pe care le considera cele mai performante din respectivul domeniu, de-aici rezultand si diferentele de randamente dintre fonduri aflate in aceeasi categorie.

Sa luam ca exemplu un fond mutual care investeste in actiuni: acesta aduna bani de la investitori, iar apoi cumpara de pe bursa actiuni ale unor companii listate. Valoarea actiunilor detinute de acel fond este denumita “Valoarea Activului Net (VAN)”.

Orice investitor care vrea sa isi plaseze banii in respectivul fond va cumpara unitati de fond al caror pret variaza in functie de Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN) – practic vorbim de VAN impartit la numarul unitatilor de fond. VUAN-ul este calculat si publicat zilnic de catre fond. Daca pretul actiunilor din portofoliul fondului creste, VUAN-ul va creste si investitorii vor castiga astfel bani. Daca pretul actiunilor scade, la fel o va face si VUAN-ul, iar investitorii vor pierde bani.

Sursa foto: Shutterstock


Avantajele si dezavantajele fondurilor mutuale

+ Simplitatea: Investitiile in fonduri sunt relativ simple si, mai important, nu necesita foarte mult timp din partea investitorilor. Investitia minima porneste de la cateva zeci sau sute de lei, insa exista si fonduri adresate investitorilor sofisticati care solicita investitii minime de cel putin cateva mii de euro.

+ Administrare profesionista: Multi investitori aleg fondurile mutuale pentru ca nu au timp sau nu au cunostintele necesare pentru a-si plasa banii in actiuni sau alte instrumente financiare. Plasandu-si banii intr-un fond mutual, investitorul angajeaza practic un profesionist care sa ii administreze banii full-time.

+ Lichiditate: Investitorii isi pot retrage banii oricand banii dintr-un fond mutual, nefiind fortati sa isi mentina plasamentul o perioada fixa de timp.

- Administrare profesionista: In teorie, orice administrator de fond este un expert in piata investitiilor. Destui investitori contrazic insa acest fapt si pun la indoiala teoria potrivit careia un administrator de fond stie de fiecare data sa faca un plasament mai bun decat un investitor obisnuit. De notat faptul ca indiferent daca fondul are performante bune sau proaste, managerul fondului este platit in continuare.

- Costuri: Infiintarea, distribuirea, promovarea si administrarea fondurilor reprezinta procese costisitoare care trebuie acoperite intr-un fel sau altul. Aceste costuri sunt pasate investitorilor sub forma comisioanelor. Fiecare fond are propria politica de comisioane, asa ca este recomandat sa incercati sa aflati toate costurile pe care le veti avea de suportat inainte de a va plasa banii.


Ce fonduri mutuale sunt in Romania si cati romani fac plasamente?

In piata romaneasca exista in prezent 69 de fonduri de investitii deschise administrate local: 7 fonduri de obligatiuni, un fond monetar, 20 fonduri diversificate, 16 fonduri de actiuni si 25 incadrate la categoria “altele”. Pe langa acestea mai exista ale 58 de fonduri administrate de companii straine dar distribuite si in Romania.

Fondurile romanesti aveau investitii si lichiditati in valoare de 3,3 miliarde euro la sfarsitul lunii aprilie si un total de 286.000 de investitori.

Erste Asset Management, Raiffeisen Asset Management si BRD Asset Management sunt cei mai mari administratori de fonduri din Romania, acestia controland mai bine de jumatate din piata. Dupa cum se poate vedea, cei mai mari administratori apartin de grupuri bancare, care beneficiaza de retele de distributie mult mai dezvoltate in comparatie cu administratorii independenti.

Erste Bond Flexible RON este cel mai mare fond din Romania, avand active de 6,1 miliarde lei. Fondul investeste 85% din bani in obligatiuni si 15% in alte active. In ultimele 12 luni, fondul a generat un randament de 6,53%.

Cititi AICI care au fost fondurile care au adus cele mai mari castiguri in ultimul an de zile.




Citeste si