Romania isi pastreaza locul 10 in Europa privind numarul locurilor de munca nou create prin investitiile straine directe in 2013, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey. Acelasi studiu arata ca Romania se afla pe locul 3 in Europa Centrala si de Est (CEE) in topul celor mai atractive tari pentru investitori.

Romania a atras anul trecut investitii straine ce au generat 6.157 locuri de munca, in scadere cu 13% fata de anul anterior, cand investitiile straine directe au generat 7.114 locuri de munca in Romania. Pe primele locuri in acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franta, Polonia, Rusia si Serbia.

De asemenea, Romania a depasit Ungaria in clasamentul celor mai atractive tari pentru investitii straine in Europa Centrala si de Est in 2014, situandu-se pe locul al treilea in regiune, in timp ce Polonia si Cehia se afla pe primele doua locuri. Cu toate acestea, primele doua clasate se afla pe o tendinta descrescatoare in 2014 fata de 2013, in timp ce atractivitatea Romaniei a crescut cu 2 puncte procentuale. Daca se pastreaza aceasta tendinta, Romania ar putea depasi Cehia in anul 2015, devenind a doua tara ca atractivitate pentru investitorii straini in CEE.

Revenind la investitiile straine atrase, CEE a scazut in preferintele investitorilor in 2013, pe fondul unei cresteri economice lente si a conditiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai putine proiecte de investitii straine directe, in timp ce locurile de munca generate au scazut cu 4%.
Un semn deloc imbucurator in regiune a fost scaderea motorului principal al investitiilor, industria automobilelor. Per total, proiectele de productie s-au mentinut pe prima pozitie in regiune cu 410 proiecte. In acelasi timp, regiunea a inregistrat o crestere cu 55% a proiectelor de cercetare si dezvoltare, ceea ce marcheaza o crestere a valorii adaugate a proiectelor implementate.

Investitiile straine directe in Europa la cel mai inalt nivel in 2013

Investitiile straine directe (FDI) in Europa au atins cel mai inalt nivel anul trecut, conform European Attractiveness Survey. Raportul, ajuns la a 12-a editie, combina o analiza a investitiilor straine in Europa din ultimul an cu rezultatele unui sondaj efectuat pe un esantion de 800 de executivi de la nivel international privind perspectivele lor asupra evolutiei investitiilor globale in urmatorii zece ani.

In pofida faptului ca Europa se afla doar la jumatatea drumului de iesire din recesiune, anul 2013 a consemnat un nivel record al investitiilor straine directe cu 3.955 de proiecte, in crestere cu 4% fata de cele 3.797 din 2012. Principalele piete in care investitiile straine directe au inregistrat cresteri sunt Marea Britanie, Germania si Franta, in timp ce in pietele din Spania si Europa de Est s-au inregistrat scaderi.

Investitiile straine directe in functie de tari

Marea Britanie a ocupat, din nou, prima pozitie cu un total de 799 proiecte de investitii straine directe in 2013, in crestere cu 15% fata de anul precedent. Germania a consemnat, de asemenea, o crestere solida de 12% cu cele 701 proiecte in 2013. Surpriza a venit din partea Frantei, care pare sa-si fi stopat declinul, fiind destinatara unui numar de proiecte de investitii straine directe, in crestere cu 9%.

Totalul investitiilor straine directe in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Rusia, a scazut cu 5%. Crearea de noi locuri de munca s-a diminuat cu 4%, in mare parte, datorita deciziilor de reducere a activitatii din partea companiilor auto din Europa de Vest, ca urmare a crizei prelungite si a reducerii nivelului de servicii externalizate.

De unde vin investitiile?

Investitiile intra-europene reprezinta sursa majora de investitii straine directe in Europa, insa, in materie de investitii per tara, SUA se metine pe pozitia de principala sursa de investitii in Europa. Astfel, in 2013 s-a inregistrat un numar de 1.207 proiecte de investitii dinspre SUA spre Europa, in crestere cu 26%. Nivelul investitiilor SUA in proiecte din Marea Britanie a crescut de la 26% la 27%, aproape dublu fata de concurentul situat pe urmatoarea pozitie – Germania.

Per ansamblu, totalul investitiilor provenind dinspre SUA a inregistrat, totusi, o scadere de 2%. Spre deosebire, investitiile venind dinspre tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) au inregistrat o intensificare semnificativa, cu o crestere de 28% a numarului de proiecte (la 313) si crearea unui numar de 16.900 de noi locuri de munca, in crestere cu 37%. Investitiile provenind din China s-au triplat in ultimii sase ani, iar investitiile din India si Rusia au consemnat un record absolut in 2013.

Europa de Est – Marele perdant

Sondajul din 2014 include si o analiza privind impactul celor cinci ani de criza si de recesiune asupra investitiilor straine directe in Europa. Comparand situatia din 2009-2013 cu cea din 2004-2008, Europa de Est, care a atras investitii substantiale in anii 2000, a fost marele perdant in urma crizei, cu o scadere de 12% a numarului de proiecte de investitii, in timp ce Europa de Vest a inregistrat o crestere de 19%.

Dintre cele mai importante piete, Germania a fost desemnata castigatoare, cu un numar de proiecte de investitii atrase mai mult decat dublu comparativ cu anul trecut. Marea Britanie a inregistrat o crestere mai modesta a numarului de proiecte de investitii, de 12%, in timp ce Franta a stagnat. Alti "castigatori" din randul pietelor mari au fost Spania, Olanda, Rusia si Irlanda. Primii cinci "perdanti" au fost din randul pietelor Est-Europene, tari ca Romania, Ungaria si Bulgaria, unde toate investitiile s-au redus la jumatate in aceasta perioada.

Investitorii sunt mult mai increzatori in potentialul Europei

Sfarsitul recesiunii in Europa a schimbat, de asemenea, perspectiva investitorilor internationali, intervievati in martie 2014, cu privire la intentiile lor de a face investitii in Europa in viitor. Conform sondajului din 2013, doar 39% dintre investitori au declarat ca Europa ar fi o destinatie mai atractiva pentru investitii in urmatorii trei ani, in timp ce 23% au declarat ca situatia se va inrautati. Conform sondajului din 2014, 54% au declarat ca investitiile vor creste, iar un procent de doar 12% au declarat ca acestea vor scadea. Investitorii din Asia au fost chiar mai optimisti, 60% spunand ca sunt increzatori in viitor.

IT&C, sectorul sanatatii & biotehnologia si energia sunt evidentiate de catre investitori ca sectoare cheie care vor sustine cresterea economica europeana in urmatorul deceniu.

Investitorii au subliniat si punctele vulnerabile ale economiei europene, care ar trebui imbunatatite pe termen lung, acestea fiind cresterea mobilitatii fortei de munca si dezvoltarea competentelor, alaturi de simplificarea procesului de reglementare si o mai mare integrare economica.

Cititi si Investitiile straine directe au incheiat primul trimestru cu un plus de 30%

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri