16 Iunie 2014

WALL-STREET.RO intreaba, CEO-ul Bursei raspunde: 7 intrebari despre bani, investitii si educatie financiara



Romania si Rusia sunt printre tarile europene care au cea mai slaba educatie financiara, arata un sondaj recent al EFAMA in cadrul caruia doar 4% dintre romanii chestionati au putut sa raspunda corect la trei intrebari simple despre administrarea banilor si finantele personale. Este doar ceva specific fostelor tari comuniste? Cum se poate rezolva situatia si care sunt lectiile pe care investitorii incepatori trebuie sa le invete? Acestea sunt doar cateva intrebari la care raspunde Ludwik Sobolewski (foto), polonezul care conduce din functia de director general Bursa de Valori Bucuresti.

Educatia financiara - se poate scapa de "mostenirea grea" a sistemului comunist?

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.

Wall-Street.ro: Este binecunoscut faptul ca tarile din fostul bloc comunist au avut si inca au probleme in ceea ce priveste educatia financiara a populatiei. Cum a fost rezolvata aceasta problema in Polonia si care ar fi solutia pentru Romania?

Ludwik Sobolewski: Educatia financiara este in directa legatura cu intelegerea felului in care economia functioneaza. Cele doua nu pot fi separate.

O metoda buna pentru a rezolva problema este aceea de a demonstra si a crea intelegerea faptului ca economia "reala" functioneaza atunci cand lucreaza in armonie cu sectorul financiar, iar acest lucru trebui invatat la fiecare nivel de invatamant si educatie - din copilarie, pana la viata de adult.

Sunt de acord ca mostenirea sistemelor politice anterioare din fostele tari comuniste reprezinta un bagaj negativ, insa in acelasi timp o parte din aceste tari au avut o crestere foarte mare a numarului de persoane cu studii superioare.

De asemenea, nimic nu poate inlocui rolul educational al institutiilor din piata de capital, iar munca acestora nu ar trebui sa se considere niciodata incheiata. Noile generatii trebuie sa aiba mereu acces la initiative educationale. Cu timpul, aceste noi generatii vor "mosteni" din ce in ce mai multa cultura financiara de la familii si prieteni, iar acest lucru ii va ajuta sa isi dezvolte o buna educatie financiara.


Cea mai buna lectie legata de bani si investitii

Wall-Street.ro: Care este cea mai buna lectie legata de bani sau investitii pe care ati invatat-o de-a lungul carierei?

Ludwik Sobolewski: Faptul ca trebuie sa ai o incredere limitata in tine insuti si in alegerile pe care le faci

Este important sa schimbi pareri si sa te consulti in prelabil cu alte persoane. In felul acesta iti imbunatatesti deciziile deoarece propriile emotii si sentimente au un impact mai redus asupra felului in care iti plasezi banii.

Sursa foto: Shutterstock


Primul contact cu lumea investitiilor

Wall-Street.ro: Cum ati luat prima data contact cu lumea investitiilor?

Ludwik Sobolewski: Am cumparat primele actiuni ale unei companii in 1993, la infiintarea bursei din Polonia.

La acel moment am facut o greseala clasica: am cumparat actiuni cand preturile erau incredibil de mari, apoi am suferit cu totii din cauza prabusirii bursei. Intreaga piata era la inceput si imatura. Este insa bine sa inveti de pe urma unor asemenea situatii.

Sursa foto: Shutterstock


Cea mai des intalnita greseala a investitorilor

Wall-Street.ro: Care este cea mai des intalnita greseala pe care o fac investitorii (in special cei incepatori)?

Ludwik Sobolewski: Cea mai des intalnita greseala este aceea de a merge in directia in care toata lumea merge, ratand astfel un punct cand poate trebuia sa iei o decizie diferita fata de restul investitorilor.

Sursa foto: Shutterstock


Educarea investitorilor sau promovare de masa a Bursei?

Wall-Street.ro: Recent, Bursa de la Bucuresti inceput competitia educationala de tranzactionare online BVB Invest Quest. Ce vrei sa obtineti in final desfasurand acest proiect? Va concentrati astfel mai mult pe educarea investitorilor sau pe promovarea Bursei catre populatie?

Ludwik Sobolewski: Vizam ambele obiective, insa as vrea sa fac o scurta corectie spunand ca vrem sa promovam investitiile, nu doar "Bursa". Desigur insa ca locatia cea mai atractiva pentru a face investitii este Bursa de Valori Bucuresti.

Sursa foto: Shutterstock


Micii investitori sau marile fonduri de investitii?

Wall-Street.ro: Pe ce se concentreaza BVB: pe educarea si atragerea in piata a populatiei sau pe atragerea si crearea unor conditii cat mai bune pentru marii investitori institutionali?

Ludwik Sobolewski: Din nou, ambele obiective sunt la fel de importante. Imbunatatirile pe care le facem la infrastructura pietei vor fi folositoare catre ambele categorii de investitori.

Personal cred insa ca avem mai mult de lucrat in privinta atragerii micilor investitori persoane fizice. In acest sens, cred ca prima conferinta adresata investitorilor de retail, pe care o vom organiza pe 28 iunie pe malul Marii Negre, va arata care au fost masurile luate de Bursa de Valori Bucuresti in vederea imbunatatirii conditiilor pentru acestia. Va fi insa in buna parte un forum in care se vor discuta idei si propuneri referitoare la ce putem face in viitor. Evenimentul se va concentra pe training-uri si educatia investitionala in piata de actiuni si obligatiuni.


Carti recomandate investitorilor incepatori

Wall-Street.ro: Recomandati doua carti pe care o persoana aflata la inceput de drum in lumea investitiilor ar trebui sale citesca.

Ludwik Sobolewski: Prima este Animal Spirits: How Human Psychology Drives the Economy, and Why It Matters for Global Capitalism, scrisa de George Akerlof si Robert Shiller. Este o lectura buna care descrie pe ce este bazata intreaga lume financiara.

A doua este The Intelligent Investor, scrisa de Benjamin Graham - o carte veche dar mereu de actualitate.

Sursa foto: Shutterstock




Citeste si