In lista nu au fost incluse firmele de brokeraj care nu ofera informatii despre comisioane pe propriul website sau care nu au raspuns solicitarii wall-street.ro.

Cele mai mici comisioane fixe pornesc de la 0,3% si ajung sa depaseasca 1%, iar in cazuri exceptionale (cupoane) ating chiar nivelul de 8%. Majoritatea brokerilor au stabilita o grila de comisioane fixe care variaza in functie de valoarea totala tranzactionata in fiecare luna, insa exista si brokeri care stabilesc nivelul comisionului in functie de suma initiala investita.

Cele mai ieftine tranzactii pentru investitori sunt de departe cele realizate prin intermediul platformelor online, fara ajutorul sau asistenta unui broker. In general, conturile asistate au costuri cu 0,2 – 0,4 puncte procentuale mai mari decat conturile online.

Goldring, Ieba Trust si Interdealer sunt singurele case de brokeraj care percep un comision unic pentru tranzactiile online, indiferent de suma investita sau rulajul lunar. De asemenea, exista si firme de brokeraj care incearca sa incurajeze tranzactiile pe termen foarte scurt acordand comisioane intra-day reduse, ce pot ajuge si la 0,25%.

Citeste si:

Investitorii au facut tranzactii in valoare de 7,97 miliarde lei in acest an pe Bursa de Valori Bucuresti, in comparatie cu suma de 11,2 miliarde lei inregistrata pe parcursul intreg anului 2013.

*Comisioane percepute pentru tranzactiile cu actiuni facute pe Bursa de Valori Bucuresti

Foto: Shutterstock / Close-up of pen pointing at the computer screen