Bursa de la Bucuresti a inchis in crestere, pe un rulaj redus, la care au contribuit semnificativ actiunile Fondului Proprietatea (FP) si cele ale Romgaz (SNG), in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au urcat cu 9,5%.

Indicele BET Plus, de referinta, a crescut cu 0,4%, iar BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a urcat cu 0,5%, pe o lichiditate a bursei de 27,05 milioane de lei (6,09 milioane de euro). BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.

In sectorul energetic, indicele BET NG a avansat cu 0,16%, in timp ce BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea, a stagnat.
"Intr-o sedinta de tranzactionare lipsita de date macroeconomice importante, principalul motor al pietei de actiuni de la BVB, ca de altfel al pietelor europene in general, a fost revenirea investitorilor la o stare de calm dupa turbulentele geopolitice recente din Ucraina. Dupa ce oficialii europeni nu s-au putut pune de acord ieri (marti, n.r) in privinta unor noi sanctiuni la adresa Rusiei, escaladarea tensiunilor devine mai putin probabila pe termen scurt", a declarat, potrivit Mediafax, Georgiana Androne, analist financiar la firma de brokeraj Tradeville.

Fondul Proprietatea si Romgaz au asigurat jumatate din lichiditatea pietei.

Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea, in sadere cu 0,2% la sfarsitul sedintei, au totalizat 8,97 milioane de lei, in timp ce titlurile Romgaz a inregistrat o crestere de 0,3%, pe o lichiditate de 5,4 milioane de lei, la care se adauga 1,3 milioane de lei dintr-un transfer de tip deal.

Lichiditati de peste 1 milion de lei au consemnat si actiunile Transgaz (TGN) - 1,28 milioane de lei si SIF Transilvania (SIF3) - 1,09 milioane de lei.

"Desi cresterile de azi nu au fost spectaculoase, sub 1% atat pe DAX, cat si pe BET, investitorii pot incerca sa se concentreze din nou asupra sezonului de raportari semestriale. In special pentru piata de la Bucuresti, aceasta ar trebui sa devina tema predominanta pana la jumatatea lui august, investitorii urmand sa se pozitioneze pe companiile de la care au asteptari favorabile; experienta ultimelor sedinte arata ca principalele castigatoare ar trebui sa fie companiile de stat", a spus analistul financiar.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au inchis in crestere cu 9,46%, pe un rulaj de 1,64 milioane de lei, cu mult peste nivelurile din saptamanile anterioare, cand transferurile au totalizat maxim cateva zeci de mii de lei.

"Asa cum s-a mai intamplat, zvonuri sau stiri privind interesul manifestat de investitori sau iminenta unei preluari au generat o evolutie spectaculoasa si surprizatoare a titlurilor Bancii Comerciale Carpatica (BCC). Totodata, pe masura imbunatatirii rezultatelor financiare ale bancii, putem asista la o crestere a cotatiilor BCC in limite obisnuite. Banca Comerciala Carpatica este mai bine pozitionata decat in trecut pentru cresterea volumului creditelor acordate si credem ca ar putea sa-si stabilizeze costul net al riscului de credit sau chiar sa-l reduca", a afirmat analistul Tradeville.

Banca Carpatica a inregistrat in primele ore o crestere de pana la 14,98%, limita maxima pentru o sedinta de tranzactionare, insa avansul s-a mai temperat pe parcursul zilei, cu volume mai reduse in a doua jumatate a sedintei.

Cresterea a avut loc, afirma brokerii, dupa ce au aparut informatii potrivit carora patru investitori sunt interesati sa intre in actionariatul Bancii Comerciale Carpatica si sa capitalizeze banca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri