Bursa inchide pe minus. Actiunile Electrica, printre putinele care au rezistat

Bursa a inchis in scadere sedinta de luni, influentata si de declinul pietelor europene, iar lichiditatea redusa, specifica perioadei de vara, a fost sustinuta in buna masura de transferurile cu actiunile Romgaz si SIF Moldova (SIF2).

Indicele de referinta BET Plus a scazut cu 0,8%, in timp ce BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a coborat cu 0,9%, pe un rulaj care a totalizat 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro). BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.

In sectorul companiilor din energie, indicele BET NG a scazut cu 0,9%, iar BET FI, al celor cinci SIF-uri si Fondului Proprietatea (FP), a inregistrat un declin de 0,4%.

"Sedinta de tranzactionare de astazi s-a caracterizat printr-o lichiditate slaba (in apropierea celei inregistrate in ziua de vineri), in piata simitindu-se atmosfera de vacanta. Cele mai tranzactionate titluri au fost cele emise de Romgaz, Electrica (EL) si SIF Transilvania (SIF3), actiunile emise de Fondul Proprietatea ramanand usor in urma dupa ce s-a finalizat al treilea program de rascumparare", a declarat Marcel Murgoci, director operatiuni la firma de brokeraj Estinvest.

Actiunile Romgaz au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 4,26 milioane de lei si au inchis sedinta in scadere cu 1,2%. De asemenea, au fost transferate printr-un schimb de tip deal actiuni ale companiei in valoare de 1,39 milioane de lei.

Tesla a devenit cel mai...

O lichiditate ridicata au consemnat si actiunile SIF Moldova (SIF2), cu un transfer deal de 4,1 milioane de lei si tranzactii de 133.000 de lei. Actiunile SIF Moldova au inchis in scadere cu 1,1%.

Intre cele mai lichide actiuni ale zilei se numara si Electrica - 3,58 milioane de lei, SIF Transilvania (SIF3) - 2,27 milioane de lei si Fondul Proprietatea - 1,34 milioane de lei.

"Avand in vedere evolutia usor negativa a principalilor indici bursieri, putem spune ca piata a suferit o usoara corectie si pe fondul scaderii pietelor externe. Evolutia din urmatoarele zile se pare ca va fi marcata, in continuare, de lichiditate slaba, cu o evolutie neutra", a spus seful de operatiuni de la Estinvest.

Indicele extins BET XT a scazut cu 0,75%, in timp ce BET BK a coborat cu 0,65%.

Citeste si:
BVB: Îngheţarea listărilor pe bursă contravine intereselor României
BVB: Îngheţarea listărilor de...

Indicele BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Pe pietele din Europa de Vest, principalele actiuni au inchis in scadere, dupa doua saptamani pe crestere, in timp ce investitorii analizeaza eventualul impact al conflictelor din Ucraina si Orientul Mijlociu, precum si rezultatele financiare raportate de companii. Indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 0,1%, DAX a coborat cu 0,7%, iar CAC 40 (Paris) a avansat cu 0,2%.

In Europa Centrala si de Est, indicele PX (Praga) a scazut cu 0,5%, in timp ce BUX (Budapesta) a avansat cu 0,2%, iar WIG (Varsovia) a coborat cu 0,1%.

Citeste si:
Adecco: Există o presiune crescută asupra companiilor pentru...
Raport Adecco: Există o...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
SIF-urile decoleaza pe bursa dupa ce legea pragului primeste ok-ul
Setari Cookie-uri