Companiile din energie, preferatele investitorilor la inceput de saptamana

Actiunile emitentilor din sectorul energetic, precum Romgaz (SNG) si OMV Petrom (SNP), au asigurat luni cea mai mare parte a rulajului bursei de la Bucuresti si au sustinut cresterea pietei, care a accelerat treptat pe parcursul zilei, informeaza Mediafax.

Indicele BET Plus, de referinta, a crescut cu 1,2%, iar BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a avansat cu 1,1%, dupa schimburi intre investitori totalizand 32 milioane de lei (7,2 milioane de euro). BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.

Sectorul energetic a asigurat motorul pietei, cu un avans al indicelui companiilor din domeniu, BET NG, de 1,5%. Pe de alta parte, BET FI, compus din actiunile SIF-urilor si Fondul Proprietatea (FP), a scazut cu 0,4%. Cinci din cele mai lichide sase actiuni ale sedintei au fost companii cu activitate in sectorul energetic.

Romgaz a inregistrat schimburi de 6,23 milioane de lei, Transelectrica (TEL) de 6,06 milioane de lei, Electrica (EL) de 2,67 de miloane de lei, Transgaz (TGN) de 2,6 milioane de lei, iar OMV Petrom de 1,96 milioane de lei.

Lichiditate mai ridicata au consemnat si actiunile Fondul Proprietatea, cu rulaj de 5 milioane de lei, dar un avans de 0,9%, usor sub cel al pietei. Actiunile Romgaz au crescut cu 1,1%, cele ale Transelectrica cu 3,3%, Electrica a urcat cu 0,3%, Transgaz cu 1,1%, iar OMV Petrom a avansat cu 2,8%.

Citeste si:
Cele mai bune plasamente financiare: rezidențial vs aur vs bursă
Cele mai bune plasamente...

Segmentul transferurilor de tip deal nu a contribuit semnificativ la activitatea pietei, cu doar trei astfel de tranzactii, inregistrate toate in prima jumatate a zilei.

Astfel, au fost tranzactionate in sectorul bancar actiuni BRD - Groupe Societe Generale (BRD) prin doua deal-uri insumand 1,56 milioane de lei si titluri Banca Transilvania (TLV) de 890.000 de lei printr-o singura operatiune.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,9%, in timp ce BET BK a urcat cu 0,4%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, actiunile marilor companii europene au inchis in crestere, sustinute de perspectiva unei detensionari a crizei din Ucraina. Pe bursele europene mari, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 0,8%, CAC 40 (Paris) a avansat cu 1,4%, iar DAX (Frankfurt) cu 1,7%.

Citeste si:
BVB: Îngheţarea listărilor pe bursă contravine intereselor României
BVB: Îngheţarea listărilor de...

In Europa Centrala, indicele PX (Praga) a urcat cu doar 0,1%, in timp ce BUX (Budapesta) si WIG20 (Varsovia) au crescut mai accelerat, cu 1%, respectiv 1,4%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
SIF-urile decoleaza pe bursa dupa ce legea pragului primeste ok-ul
Setari Cookie-uri