Dinu Patriciu, care a murit in Londra la varsta de 64 de ani, a fost unul dintre cei mai mari investitori si actionari de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), insa opinia omului de afaceri despre piata nu era una tocmai pozitiva. De asemenea, tranzactiile de pe Bursa sunt si motivul pentru care Dinu Patriciu a petrecut singura sa zi din viata in arest.

"Am un portofoliu la un broker, insa nu am de-a face cu managementul lui. Ma uit la sfarsit de luna sa vad ce mai face. Am si pierdut bani pe bursa, din deprecierea valorii actiunilor din portofoliu, asa cum era normal sa se intample, insa am si castigat. Aceasta insa nu are importanta, deoarece pe orice bursa poti sa pierzi sau sa castigi. Poti sa castigi in functie de cum anticipezi evolutia, nu numai pe crestere. Pe Bursa nu exista nicio oportunitate, decat aceea de a pierde bani. Trebuie sa fii o ghicitoare in cafea sa stii ce sa cumperi", a declarat Dinu Patriciu la deschiderea unei sedinte de tranzactionare in 2009 (dupa ce vanduse Rompetrol).

Pe orice bursa poti sa pierzi sau sa castigi. Poti sa castigi in functie de cum anticipezi evolutia, nu numai pe crestere. Pe Bursa nu exista nicio oportunitate, decat aceea de a pierde bani. Trebuie sa fii o ghicitoare in cafea sa stii ce sa cumperi - Dinu Patriciu

Omul de afaceri considera ca Bursa de Valori Bucuresti nu poate supravietui in forma de la acel moment, iar singura solutie pentru a se dezvolta era sa devina o bursa regionala.

"Eu cred in viitorul BVB, daca va fi suficient de desteapta sa devina regionala si sa contribuie la transformarea Bucurestiului in centrul financiar al regiunii. Asa cum este acum, BVB nu poate sa supravietuiasca. Cred ca BVB are atuuri formidabile pentru a deveni o bursa regionala", a spus Patriciu.

Mi se pare o prostie sa nu pui cele doua burse la un loc, pentru ca asa va creste si lichiditatea, iar investitorii vor avea posibilitatea sa tranzactioneze ce vor ei - Dinu Patriciu

Dinu Patriciu a fost si un sustinator al fuziunii dintre BVB si Bursa din Sibiu (Sibex). “"Mi se pare o prostie sa nu pui cele doua burse la un loc, pentru ca asa va creste si lichiditatea, iar investitorii vor avea posibilitatea sa tranzactioneze ce vor ei. Stiu ca s-a mai incercat aceasta unificare, insa eu, ca actionar al BVB, prin firma mea de brokeraj, voi sustine aceasta idee", a afirmat omul de afaceri.

Dinu Patriciu si dosarul Rompetrol

Primul contact pe care Dinu Patriciu l-a avut cu bursa a fost insa in 2004, cand afaceristul a listat Rompetrol Rafinare (RRC) pe BVB. Actiunile companiei care detine rafinaria Petromidia au avut un debut fulminant in piata de capital, numarul imens de tranzactii blocand sistemul bursei. In prima zi s-au tranzactionat aproape 2,2 miliarde de titluri Rompetrol, sau 12,5% din intreaga companie.

Evolutia pretului actiunilor RRC a fost de asemenea una iesita din tipare, cotatiile fluctuand de la un minimul de 0,0116 lei/actiune inregistrat in deschidere, la un uimitor maxim de 0,059 lei/actiune (+408%). In cele din urma, Rompetrol a inchis sedinta la 0,0399 lei/actiune (+343% fata de deschidere). Se presupune ca o buna parte din cunoscutii lui Dinu Patriciu au cumparat actiuni la startul sedintei de tranzactionare, cand pretul titlurilor se afla la minime.

Autoritatile au demarat ulterior o ancheta ce viza o eventuala manipulare a pietei de capital, Patriciu fiind retinut la Parchet pentru audieri timp de 40 de ore. In septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol, fiind acuzat de manipularea pietei de capital, delapidare, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Printre celelalte persoane acuzate in dosar s-au aflat nume importante precum Alexandru Bucsa (director financiar al grupului Rompetrol), Gabriela Anghelache (presedinte CNVM), jurnalistul Sorin Rosca Stanescu si Sorin Pantis (ministru al comunicatiilor).

In 2012, toti inculpatii din dosarul Rompetrol au fost achitati. La acel moment Dinu Patriciu vanduse deja grupul Rompetrol catre kazahii de la KazMunaiGaz.

Dinu Patriciu si Fairwind Securities

Dupa vanzarea Rompetrol, Dinu Patriciu a intrat in piata de brokeraj in 2008, unul dintre cele mai proaste momente din ultimul deceniu pentru Bursa de Valori Bucuresti. Patriciu a cumparat firma UniCredit Securities la inceputul lui 2008, pe care ulterior a redenumit-o Fairwind Securities.

In primul an, firma a terminat pe locul 29 din 77 in topul brokerilor, dupa ce a intermediat tranzactii de 163,1 mil. lei. Criza financiara globala a prabusit insa cotatiile actiunilor si valoarea tranzactiilor facute pe bursa incepand cu 2008, astfel ca incasarile firmelor de brokeraj s-au diminuat puternic.

Tranzactiile intermediate de Fairwind au scazut constant in urmatorii ani, iar in 2013 societatea de brokeraj si-a anuntat clientii ca se retrage de la tranzactionare. La acel moment, Fairwind se afla pe ultimele locuri in topul brokerilor de pe Bursa de Valori Bucuresti.

Foto: Shutterstock / hot coffee

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri