Actiunile Electrica au urcat la maximul ultimelor sapte saptamani, intr-o piata in stagnare

Actiunile Electrica au crescut marti la 11,16 lei, cel mai ridicat pret incepand din 7 iulie, intr-o piata care a stagnat in prima jumatate a zilei pe un rulaj foarte redus chiar si pentru perioada de vara, de doar 1 milion de euro.

Indicele BET Plus, de referinta, a crescut cu 0,1%, iar BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a stagnat, dupa ce au inchis indecis si in ziua anterioara. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine, noteaza Mediafax.

Investitorii au avut o activitate foarte redusa, cu operatiuni de numai 4,6 milioane de lei (1,06 milioane de euro) pana la ora 14:00. Rulajul foarte redus a venit si pe fondul absentei transferurilor pe piata deal-urilor, unde a fost perfectata doar o tranzactie in valoare de 437.500 lei cu titluri BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

In sedinta de luni, in piata principala au fost operate tranzactii de 4,4 milioane de lei in prima jumatate a zilei, la care s-au adaugat insa 103,6 milioane de lei (23,6 milioane de euro) prin sase schimburi de tip deal. Cele sase pachete de actiuni Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), BRD Groupe Societe Generale (BRD) si Romgaz (SNG) au fost transferate in decurs de 15 minute. Sectorul energetic a sustinut marti piata, cu un avans de 0,3% al indicelui BET NG, in timp ce actiunile Fondul Proprietatea, BRD si Banca Transilvania (TLV) au influentat negativ evolutia generala. Indicele BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,1%.

Actiunile Electrica au generat cea mai ridicata lichiditate, cu 1,22 milioane de lei. Titlurile companiei de distributie de electricitate au crescut cu 0,5%, la 11,16 lei, cea mai ridicata cotatie atinsa pe parcursul unei sedinte incepand din 7 iulie, cand a fost inregistrat maximul de 11,28 lei/actiune. Electrica a inchis la cel mai ridicat nivel pe 4 iulie, prima zi de tranzactii pe bursa de la Bucuresti, cu un pret final de 11,25 lei/actiune.

Citeste si:
Liberalizarea pieței de energie: Contracte noi doar cu buletinul la...
Liberalizarea pieței de...

A doua actiune dupa lichiditate a fost Fondul Proprietatea, cu tranzactii in valoare de 894.800 lei, dar cotatia societatii, cu impact semnificativ pe piata locala, a scazut cu 0,1%. Titlurile BRD si Banca Transilvania, alti doi emitenti cu pondere ridicata in principalii indici, au scazut, dar pe rulaje reduse, usor mai ridicate de 100.000 de lei. BRD a scazut cu 0,6%, dupa schimburi de 127.000 de lei, iar Banca Transilvania cu 0,4%, in urma unor tranzactii de 118.000 lei. Indicii BET XT si BET BK au avansat cu 0,1%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. In Europa de Vest, principalele actiuni europene au crescut marti la mijlocul sedintei, sustinute de cotatii din sectorul bancar, dupa ce luni au inregistrat cea mai mare crestere din ultima saptamana.

Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,5%, DAX (Frankfurt) a coborat cu 0,1%, in timp ce FTSE 100 (Londra) a urcat cu 0,4%. In Europa Centrala, indicele PX (Praga) a crescut cu 0,2%, in timp ce BUX (Budapesta) si WIG20 (Varsovia) au urcat cu 0,4%.

Citeste si:
Capitalizarea de piaţă a Tesla a depăşit-o pe cea a Facebook
Capitalizarea de piaţă a...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri