Bursa de la Bucuresti a inchis in scadere sedinta de tranzactionare de joi, cu un rulaj sub media din luna septembrie, generat in mare parte de schimburile derulate de investitori cu actiunile Fondul Proprietatea (FP), informeaza Mediafax.

Indicele BET Plus, de referinta, a scazut cu 0,5%, iar BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a consemnat un declin de 0,6%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.

Schimburile cu actiuni au totalizat 24,7 milioane de lei (5,58 milioane de euro), usor sub media lunii septembrie. Indicele BET FI, format din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP), a scazut cu 0,8%, iar BET NG, al sectorului energetic, a coborat cu 0,5%.

Titlurile Fondul Proprietatea au generat schimburi in valoare de 9,16 milioane de lei, reprezentand aproape 40% din rulajul pietei. Actiunile companiei au scazut cu 0,2%, mai lent decat declinul general al pietei.

Urmatoarele doua actiuni in functie de rulaj, Electrica (EL) si Romgaz (SNG), au inchis in stagnare fata de ziua anterioara. Tranzactiile cu actiunile Electrica au ajuns pana la 4,73 milioane de lei, din care 2,44 milioane de lei printr-un transfer de tip deal realizat aproape de finalul sedintei. Pretul actiunilor a inchis in stagnare, la 12,2 lei, insa a atins in deschiderea pietei un nou record, de 12,26 lei.

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

Romgaz, pe locul al treilea in functie de rulaj, a generat schimburi in valoare de 2,58 milioane de lei. In piata deal au mai fost transferate si actiuni Transelectrica (TEL) de 1,21 milioane de lei, precum si un pachet de titluri BRD - Groupe Societe Generale (BRD) de 438.500 lei.

Indicii extins BET XT a scazut cu 0,6%, iar BET BK a inregistrat un declin de 0,9%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au inchis in scadere pentru a cincea sedinta consecutiv, dupa ce mai multe companii au raportat rezultate financiare, in timp ce Uniunea Europeana a informat ca vineri vor fi introduse noi sanctiuni impotriva Rusiei.

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 0,6%, CAC 40 (Paris) a coborat cu 0,5%, iar DAX (Frankfurt) a consemnat un declin de 0,3%. In Europa Centrala, indicele PX (Praga) a scazut cu 0,3%, BUX (Budapesta) cu 0,4%, iar WIG20 (Varsovia) cu 1,4%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP
Setari Cookie-uri