Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de luni in crestere cu 0,5%, sustinuta de evolutia actiunilor Fondul Proprietatea (FP), care au atins un nou pret record si au generat tranzactii reprezentand 60% din rulajul bursei, scrie Mediafax.

Avansul indicilor BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a urcat la 0,5% dupa ce la mijlocul zilei se situa la 0,3%, iar in deschidere la 0,2%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Tranzactiile cu actiuni s-au ridicat la 58,63 milioane de lei (13,27 milioane de euro), din care 36,2 milioane de lei au provenit din schimburile cu titlurile Fondul Proprietatea. Cotatia Fondul Proprietatea a crescut cu 2,5%, la 0,8995 lei/actiune, un nou pret record.

Cresterea actiunilor Fondul Proprietatea a fost alimentata de asteptarile investitorilor ca FP sa initieze in perioada urmatoare, conform planurilor, al patrulea program de rascumparare de actiuni, a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Luni a expirat termenul legal de doua luni de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei actionarilor privind reducerea capitalului social aferenta anularii acțiunilor achiziționate in cadrul celui de-al doilea program de rascumparare, moment de la care Autoritatea de Supraveghere Financiara poate emite decizia de anulare.

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

Raspunsul ASF cu privire la avizare este asteptat, potrivit Fondul Proprietatea, la scurt timp dupa data de 15 septembrie. Administratorul Fondului intentioneaza sa continue sa rascumpere actiuni si va demara cel de-al patrulea program, aprobat de actionari in data de 28 aprilie 2014, imediat ce reducerea de capital va intra in vigoare.

A patra runda vizeaza cumpararea a pana la 10% din valoarea capitalului social subscris la data relevanta. Pe langa actiunile care urmeaza sa fie anulate din al doilea program, reprezentand circa 8% din capitalul companiei, Fondul mai detine 2% din actiunile proprii, cumparate prin al treilea program de rascumparare.

Cresterea actiunilor Fondul Proprietatea a salvat evolutia indicelui BET FI, compus din titlurile companiei si cele cinci SIF-uri. BET FI a inchis in stagnare, dupa ce actiunile tuturor SIF-urilor au scazut. BET NG, indice al sectorului energetic, a crescut cu 0,2%.

In topul lichiditatii au mai intrat doua companii din sectorul energetic, Transgaz (TGN) cu 10,4 milioane de lei, si Transelectrica (TEL) cu 6,87 milioane de lei. In ambele cazuri, rulajul a fost influentat de cate un deal semnificativ.

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

Astfel, investitorii au transferat prin negociere directa un pachet de actiuni Transelectrica in valoare de 6,73 milioane de lei si o participatie Transgaz de 5,65 milioane de lei. Actiunile Transelectrica au avansat cu 0,4%, iar cele ale Transgaz au urcat cu 0,3%. Indicele extins BET XT a crescut cu 0,2%, iar BET BK a scazut cu 0,1%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Pe marile burse din Europa de Vest, principalele actiuni au stagnat, dupa ce datele oficiale au aratat o incetinire a ritmului de crestere a economiei Chinei, pe fondul unui avans sub asteptari al productiei, informeaza Bloomberg. Indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 0,1%, CAC 40 (Paris) a coborat cu 0,3%, iar DAX (Frankfurt) a avansat cu 0,1%.

In Europa Centrala, pietele mai importante au scazut, cu cel mai acentuat declin la Praga, unde indicele PX a inregistrat un declin de 0,7%. WIG20, indicele bursei de la Varsovia, a scazut cu 0,3%, in timp ce BUX, al pietei din Budapesta, a coborat cu doar 0,1%.

Citeste si:
Acalmie pe bursa dupa Pastele catolic
Acalmie pe bursa dupa Pastele...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP
Setari Cookie-uri