“Eu recunosc, mie imi este frica de bursa si de responsabilitatea de a genera constant o anumita valoare pentru actionari” – aceasta a fost reactia sincera data de Florentin Banu, “inventatorul” cunoscutelor napolitane romanesti Joe. Cum raspund alti doi dintre cei mai cunoscuti antreprenori locali atunci cand sunt intrebati despre o eventuala listare pe bursa?

De peste sase ani nicio companie romaneasca privata nu s-a mai listat in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti. A cui a fost vina? Bursa, brokerii si in general conditiile proaste de piata din timpul crizei cu siguranta nu pot fi excluse din ecuatie, insa nici nivelul de cunostine al antreprenorilor despre piata de capital si prejudecatile acestora cu siguranta nu au ajutat.

“Bursa este cel mai ieftin capital pentru ‘organismul meu’. Daca bursa este sanatoasa si capitalizarea reflecta valoarea reala a societatii, totul este in regula. Aici este insa problema: daca bursa cade pentru ca un prim-ministru a facut o prostie, de ce sa imi influenteze mie valoarea business-ului si activele?”, a declarat Jean Valvis, in cadrul celei mai recente editii a conferintei “Antreprenor, caut finantare”, organizata de wall-street.ro. Valvis este creatorul brandurilor Dorna - vandute catre Coca-Cola si Lactalis, iar in prezent controleaza brandul de apa minerala Aqua Carpatica si brandul de vin Domeniile Samburesti.

Daca bursa cade pentru ca un prim-ministru a facut o prostie, de ce sa imi influenteze mie valoarea business-ului si activele? - Jean Valvis

“Eu recunosc, in doi-trei ani ma listez pe o bursa puternica, dar care sa nu ma traga in jos. Ma duc cu un pachet minoritar de actiuni pentru ca nu vreau sa renunt la Aqua Carpatica si Domeniile Samburesti. Eu vreau ca actiunea mea sa valoreze astazi 10 lei, iar peste trei ani sa faca 30 de lei. M-am ferit pana acum de bursa pentru a evita situatiile in care o companie cu o capitalizare de sute de milioane de euro, ajunge la 20 milioane de euro”, spune Valvis.

In 2008, cel mai prost an din ultimul deceniu pentru bursa locala, actiunile companiilor listate au scazut in medie cu 70%, evolutii similare fiind inregistrate si pe plan extern, indiferent de marimea sau gradul de dezvoltare al pietei.

Asa cum se intampla insa dupa aproape orice criza, actiunile au revenit in urmatorii ani, astfel ca in piete dezvoltate multe companii sunt in prezent cotate chiar mai sus decat atunci cand se aflau la maximele istorice, in 2007 – 2008. Si bursa romaneasca a revenit in ultimii sase ani, insa ramane la o distanta apreciabila fata de maximele istorice. Companiile financiare romanesti sunt in continuare cele mai afectate de scaderile din trecut, in vreme ce nume solide precum Petrom sau Zentiva ar mai trebui sa creasca cu doar 20 – 40% pentru a ajunge la cel mai inalt nivel din istorie.

Bursa trebuie sa ne arate exemple de succes (...). De asemenea, bursa trebuie sa le explice antreprenorilor ce inseamna listarea si bursa in sine – adica ceea ce face acum. Sincer, noi antreprenorii habar nu avem ce inseamna exact bursa de valori - Dragos Petrescu

“Bursa trebuie sa ne arate exemple de succes, de exemplu sa imi arate povestea domnului Valvis cum s-a listat, a atras bani si apoi compania dansului s-a dezvoltat pe bursa. De asemenea, bursa trebuie sa le explice antreprenorilor ce inseamna listarea si bursa in sine – adica ceea ce face acum. Sincer, noi antreprenorii habar nu avem ce inseamna exact bursa de valori, suntem foarte ‘tineri’ ca educatie”, a declarat Dragos Petrescu, fondatorul lantului de restaurante City Grill.

Lipsa unor exemple de succes a fost de altfel una dintre principalele probleme de care BVB s-a lovit in ultimii ani atunci cand a incercat sa convinga companii private sa se listeze. De asemenea, esecul listarii Adeplast de anul trecut nu a facut decat alimenteze temerile scepticilor cu privire la oportunitatea unui IPO. Producatorul de materiale de constructii a incercat sa atraga o suma cuprinsa intre 58 si 67 mil. lei de pe Bursa de Valori Bucuresti, a convins micii investitori persoane fizice – care si-au subscris in proportie de 100% transa de actiuni alocate, insa nu a reusit sa convinga si fondurile de investitii.

Eu cred ca un antreprenor care controleaza o companie cu afaceri de pana in 10 mil. euro nu este foarte potrivit pentru Bursa. Piata de capital este pentru corporatii si companii care depasesc o anumita dimensiune - Florentin Banu

“In ’98 am purtat disutii in vederea listarii Joe la pe Bursa din Londra. M-ar fi costat cam 1 mil. dolari listarea. Eu cred ca un antreprenor care controleaza o companie cu afaceri de pana in 10 mil. euro nu este foarte potrivit pentru Bursa. Piata de capital este pentru corporatii si companii care depasesc o anumita dimensiune. Eu recunosc, mie imi este frica de bursa si de responsabilitatea de a genera constant o anumita valoare pentru actionari. Nu ma misc in ‘dimensiunile’ bursei si este o provocare enorma sa generezi permanent un randament, prin cresterea actiunii sau prin dividende, pentru investitorii care au bani in compania ta”, a mentionat Florentin Banu, omul care a lansat brandul de napolitane romanesti Joe, companie ulterior vanduta conglomeratului international Nestle.

Citeste si:

    Un total de 76 de companii sunt listate in prezent in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti. Producatorul de textile Siretul Pascani (SRT) si producatorul de robinete Armatura Cluj (ARM) sunt companiile de cele mai mici dimensiuni (capitalizari de 260.000 euro, respectiv 737.000 euro). De cealalta parte a clasamentului se afla Petrom (6 mld. euro) si Romgaz (3,1 mld. euro).

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri