Inovatia financiara a reaparut in pietele financiare, in principal pe pietele de capital. Aceasta inovatie dezvoltata datorita dobanzilor joase si a competitiei genereaza noi alternative de finantare, inseamna creare de valoare adaugata si diversificare, dar poate de asemenea reintroduce o serie de riscuri in pietele financiare.

Valentin Ionescu este seful Directiei de Supraveghere Integrata din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara

Creditarea oferita de institutiile de credit este substituita gradual de catre solutii de finantare din pietele financiare din economiile dezvoltate, in special in SUA si Europa, unde cresterea emisiunilor de obligatiuni corporative a depasit cresterea creditelor bancare acordate, Romania neprofitand de acest trend.

Activitatea si volumele pe pietele de actiuni si obligatiuni corporative a crescut semnificativ iar industria de administrare a activelor, global, gestioneaza active de approx. 30.000 mld. $, in timp ce majoritatea indicilor bursieri important sunt peste maximele de dinainte de criza (conform Bloomberg). Pe bursele de actiuni din statele dezvoltate au continuat cresterile de preturi, iar volatilitatea a revenit la nivelurile pre-criza in timp ce ratele reduse ale dobanzilor au dat posibilitatea companiilor sa se indatoreze la costuri minime istorice.

Pietele de derivate cresc, la fel si volumele de clearing, expunerea notionala bruta pe derivatele OTC a crescut de la 500.000 mld. dolari in decembrie 2008 la 710.000 mld dolari in decembrie 2013 (IOSCO report 2014-2015). Exista totusi o schimbare de trend, in ultimele luni, in sensul corectiilor negative, pe pretul petrolului si pe pretul aurului. Conform IOSCO, pietele de real estate si-au revenit in multe zone ale lumii, sau chiar au crescut considerabil (Hong Kong (117%), Singapore (52%), Austria (45%), Taiwan (40%)), cu preturi considerate, de unii analisti, mai sus de valorile fundamentale, existand astfel riscul ca scaderea preturilor respective sa afecteze economiile locale, fapt ce poate fi amplificat de o crestere concomitenta a ratelor de dobanda. Fluxurile financiare crescute din economiile emergente, combinate cu piete financiare insuficient dezvoltate pot, conduce la niveluri de evaluare nesustenabile ale activelor.

Citeste si:
Expert: Sistemul de pensii private e cel mai puțin afectat de pandemie
Valentin Ionescu, director...

In zona macroeconomica, politicile favorabile in majoritatea economiilor dezvoltate sunt gradual retrase, astfel, in zona Euro bilantul Eurosystem a scazut gradual de la varful din 2012, pe fondul imbunatatirii conditiilor de creditare. In SUA, Federal Reserve reduce gradual cumpararile de active, prin operatiuni de "quantitative easing". Tot aici inflatia este asteptata sa se stabilizeze la nivelul de 2% (conform Bloomberg), iar Marea Britanie pare sa evolueze diferit fata de restul Uniunii Europene, dar in acelasi sens cu Statele Unite spre o crestere economica robusta. Totusi, conform raportului FMI facut public pe 8 octombrie, se contureaza o incetinire a PIB-ului global care poate atrage devalorizarea unor active, mai ales a celor supraevaluate.

Riscul de deflatie este prezent in special in zona Euro, iar bancile centrale ar putea avea motivatii mai puternice de a urma politici monetare domestice, diferite de politicile tarilor vecine. Comform "Le Figaro", din 7 octombrie, bugetul pe 2015 propus de Franta la Bruxelles prezinta un risc ridicat sa nu fie aprobat, fiind nevoie de ajustare in sensul unei reforme mai eficiente, Franta fiind deja sub supraveghere pentru nerespectarea angajamentelor bugetare. Pe de alta parte, avand in vedere ultimele date statistice, Germania s-ar putea indrepta spre recesiune (conform Bloomberg, PIB-ul Germaniei a scazut in trimestrul II raportat la trimestrul I cu 0,2%).

Toate aceste aspecte pot fi potentiale surse de risc sistemic. Este evident ca, ratele scazute ale dobanzilor cresc apetitul investitorilor in cautare de randamente superioare. rezultand un numar crescut de produse riscante lansate pe piata.

Efectul de levier creste prin diferite mecanisme: credite cu leverage, conturi de marje aferente investitorilor din pietele de actiuni, diferite produse derivate si finantari prin imprumuturi, toate acestea inducand o volatilitate crescuta cu riscuri mai mari. Desi, pietele de produse structurate nu si-au revenit complet, noi produse complexe prezinta cresteri importante (60' binary options, CDO squared, derivate pe Bitcoin etc).

Citeste si:
ASF: Investițiile la bursă sunt mai atractive decât depozitele bancare
ASF: Investițiile la bursă...

In timp ce pietele financiare din economiile emergente continua dezvoltarea, volatilitatea acestora ramane principalul risc important, in timp ce lichiditatea si adancimea acestor piete continua sa fie o problema. O data ce ratele de dobanda din SUA, potential si din UE, vor incepe sa creasca, pot limita sau agrava impactul unei inversari de trend a fluxurilor financiare.

Entitati financiare, la nivel european, in ultimii ani, sunt supuse unor reguli mai stricte de capitalizare, ce necesita acceptarea unui colateral de o buna calitate.Totodata un subeict deschis ramane, modalitatea prin care un colateral de mai slaba calitate poate fi impachetat si transformat intr-unul de buna calitate.

Cresterea necesarului de colateral implica un nivel mai ridicat al activelor din bilanturile entitatilor financiare (cantitativ), cu potentiale efecte adverse asupra sistemului financiar dar si o evaluare mai corecta a acelor active (calitativ).

La nivel european, autoritatile privesc cu atentie cauza cresterii numarului de tranzactii cu monede virtuale, dintre care Bitcoin fiind cea mai cunoscuta. In special bancile centrale europene investigheaza crearea, functionarea si utilizarea acestor monede virtuale, din punct de vedere a stabilitatii monetare. Utilizarea acestor instrumente a fost redusa de avertismentele lansate de autoritati si de problemele legate de platformele de tranzactionarea a acestor monede virtuale, aceste aspecte diminuand riscurile si necesitatea unor interventii imediate.

Citeste si:
Diana Mereu, RASCI: Care sunt riscurile la care se expun pacienții...
Diana Mereu, RASCI: Românii...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Valentin Ionescu
Valentin Ionescu este director al Directiei de Strategie si Stabilitate Financiara din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri