“Recomandam investitorilor sa isi construiasca pozitii (n.red. in bancile romanesti) avand in vedere anticipata incheiere a ciclului negativ al creditarii, urmata de o revenire a profitului in 2015 datorata imbunatatirii calitatii activelor detinute”, mentioneaza analistii Renaissance.

Acestia au dat un pret tinta de 10,3 lei pentru actiunile BRD si un pret tinta de 2,3 lei pentru actiunile Banca Transilvania (TLV). Cotatiile anticipate de rusi in urmatoarele 12 luni sunt cu 26%, respectiv 33% peste preturile la care cele doua banci se tranzactionau in debutul sedintei de miercuri de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Atat BRD cat si Banca Transilvania au primit recomandari de “cumparare” (“buy”).

Renaissance considera ca BRD reprezinta o investitie de tip “value” (actiune subevaluata in raport cu datele fundamentale) si unde scenariul revenirii este foarte posibil. “De cealalta parte, Banca Transilvania ramane preferata noastra avand in vedere elanul si mixul de afaceri al companie, precum si faptul ca ofera un potential de crestere mai mare”, se spune in raportul semnat de catre David Nangle, seful departamentului de analiza piete de capital al Renaissance Capital.

Ce spune guvernatorul BNR...
Citeste si: Isarescu despre Investeste in tine: Riscul e sa investesti in altceva

Acesta considera ca la nivelul intregului sector bancar romanesc, si in special pentru marile banci precum BCR si BRD, reducerea costurilor de risc reprezinta elementul cheie care va determina revenirea. “2014 ar trebui sa fie ultimul an de ‘durere’ provocata de programul de curatare al sectorului desfasurat de BNR”.

BRD vs Banca Transilvania

Analisti Renaissance considera ca Banca Transilvania creste mai repede decat BRD, genereaza castiguri mai mari si are si un istoric mai bun. “BT se concentreaza pe regiunile mai atractive dar si pe partile mai atractive din sectorul IMM-urilor si al retailului. La un randament al activelor (ROA- indicator de masura a productivitatii activelor) estimat la 14% in 2016, Banca Transilvania s-ar tranzactiona in 2015 la un multimplu de 1,1 din valoarea contabila si la un PER estimat de 7,4 in 2016. BRD are in schimb o ‘poveste’ de revenire clara, ce-i drept pornind si de la o baza mai redusa, si ofera avantajul unui dividend in crestere, cu un randament estimat la 5% in 2016”, se mentioneaza in raport.

Renaissance anticipeaza ca BRD va distribui 25% din profit sub forma de dividende anul viitor, cifra urmand sa urce la 40% in 2016.

Romania este ocolita din nou:...
Citeste si: Romania este ocolita din nou: Skoda, fabrica in Bulgaria sau Turcia

Dupa finalizarea procesului de curatarea a portofoliului in 2014, BRD este asteptata sa inregistreze o crestere a creditelor de 4,2% in 2015. “Ne asteptam la un profit de 501,6 mil. lei in 2015 si de 716 mil. lei in 2016”. BRD a avut un profit net de 122 mil. lei in primul semestru din acest an.

In cazul Bancii Transilvania, rusii estimeaza o crestere a creditarii de 7,4% in 2014 si de 8,4% anul viitor, in vreme ce profitul ar urma sa urce la 506 mil. lei in 2015, si la 612 mil. lei in 2016. In primul semestru, TLV a facut un profit de 212 mil. lei. Renaissance nu se astepta ca Banca Transilvania sa dristribuie dividende cash, ci mai degraba dividende sub forma de actiuni gratuite.

Romania, plusuri si minusuri

Renaissance Capital a realizat si o lista a factorilor pozitivi si negativi care influenteaza economia Romaneasca. Cititi in continuare sase dintre acesti factori.

Rezolutia privind statul de...
Citeste si: Rezolutia privind statul de drept din Romania, votata pe 13 noiembrie

Plusuri

  • Romania este singurul stat din Europa de Est care se bazeaza in proportie de 25% sau chiar mai putin pe gazele si petrolul din Rusia.
  • DNA este o institutie anti-coruptie impresionanta, care lucreaza independent de guvern si presedinte. Pana acum, DNA a trimis la inchisoare sute de (fosti) oficiali indiferent de partidul din care faceau parte.
  • Bursa de Valori Bucuresti: desi inca nu ne-am intalnit cu CEO-ul Ludwik Sobolewski, acesta este bine vazut si beneficiaza de reputatia unui om ce are misiunea de a imbunatati situatia pietei de capital romanesti.

Minusuri

  • Cresterea economica este generata in primul rand de exporturi si nu de economia interna. Economistii locali sunt de parere ca revenirea economiilor din zona euro va trage in sus si Romania, mai degraba decat o revenire a economiei interne.
  • Deficit de forta de munca calificata. Situatia este cauzata atat de evolutia demografica, dar si de lipsa investitiilor in educatie.
  • O mare parte din economia romaneasca este inca detinuta de stat si este ineficienta.

Foto: Shutterstock / Bank Vault

Sursa grafice si tabel: Renaissance Capital