Certinvest Short Fund, unul dintre putinele fonduri de investii romanesti care mizeaza pe scaderea bursei, a adus cele mai mari castiguri investitorilor saptamana trecuta, cand majoritatea burselor s-au prabusit. La polul opus se afla alte trei fonduri administrate de Certinvest, care au scazut cu peste 6%.

Unitatile de fond ale Certinvest Short Fund au crescut cu 2,8% saptamana trecuta, in conditiile in BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, a pierdut 2,8%, in vreme ce BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea, a pierdut 2,7%.

La o diferenta considerabila se afla FDI Monolith, care a urcat cu 0,89%. Fondul administrat de Atlas Asset Management investeste in piata monetara (certificate de depozit, certificate de trezorerie, etc.) si in alte instrumente cu venit fix (obligatiuni, titluri de stat, etc.).

Fondul Evolutie saptamana trecuta Evolutie 2014
Certinvest Short Fund 2,81% 2,77%
Monolith Atlas 0,89% 4,93%
BT Obligatiuni EUR 0,65% 0,16%
BRD Euro Fond 0,6% 1,13%
OTP Euro Bond 0,57% 1,21%

Celelalte fonduri ale caror unitati au rezistat pe plus saptamana trecuta, in ciuda caderii burselor, sunt cele care au investit in obligatiuni si sunt denomite in euro. Printre acestea se numara, BT Obligatiuni EUR, BRD Euro, Erste Bond Euro, OTP Euro bond si Raiffeisen Euro Plus. Toate fondurile mentionate au castigat intre 0,5 si 0,6%.

Fondul Evolutie saptamana trecuta Evolutie 2014
Certinvest BET-FI Index -6,57% -5,1%
Certinvest BET Index -6,34% 0,89%
Certinvest XT Index -6,27% 0,08%
Active Dinamic -5,37% -7,65%
OTP AvantusRO -5,33% -2,55%

Procente mult mai spectaculoase au fost notate in dreptul fondurilor ale caror unitati au scazut cel mai mult. Primele trei pozitii in acest clasament sunt ocupate de fondurile Certinvest BET-FI Index, BET Index si XT Index, toate cu pierderi ce au depasit 6%. De altfel, toate fondurile care fac plasamente preponderent in actiuni au scazut puternic in ultimele zile si in unele cazuri chiar au ajuns sa intre pe minus la nivelul intregului an.

Peste 300.000 de romani investeau in fonduri mutuale la sfarsitul lunii septembrie. Activele nete ale fondurilor locale au urcat constant in ultimii ani, ajungand in la 3,8 miliarde euro luna trecuta.

Citeste si:
Oltchim se retrage de pe Bursa dupa intrarea in faliment
Oltchim se retrage de pe...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autonom a vandut obligatiuni de 20 MIL. euro