Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au generat marti jumatate din lichiditatea bursei de la Bucuresti si au crescut puternic, intr-o piata care a inchis in urcare, dar cu o evolutie pozitiva mai slaba decat a pietelor dezvoltate din vestul Europei, scrie Mediafax.

Cresterea principalilor indici, BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide actiuni, s-a accelerat treptat pe parcursul zilei, de la 1% in deschidere pana la 1,4% pe finalul sedintei. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Rulajul pietei, de 38,3 milioane de lei (8,7 milioane de euro), este de peste doua ori mai ridicat fata de luni, dar in linie cu sedintele mai agitate de saptamana trecuta, cand bursa a scazut, afectata de turbulentele de pe pietele externe. Investitorii au tranzactionat actiuni Fondul Proprietatea de 18,75 milioane de lei, fata de 5 milioane de lei pe parcursul zilei precedente. Pretul a crescut cu 3,6%, la 0,9285 lei/unitate, si a revenit peste pragul de 0,9 lei/unitate, sub care a coborat joi in urma unui declin de 3,9%. Piata locala a scazut puternic joi, trasa in jos de volatilitatea de pe bursele mari din SUA si Europa.

Fondul Proprietatea a anuntat luni, dupa inchiderea bursei, ca a depus in timpul zilei spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) documentatia pentru initierea unei oferte publice de cumparare de actiuni, in cadrul celui de-al patrulea program de achizitie de titluri proprii. ASF ar trebui sa aprobe oferta in termen de 10 zile lucratoare, potrivit reglementarilor in vigoare.

Prin oferta, Fondul Proprietatea intentioneaza sa rascumpere 750 de milioane de actiuni. Fondul Proprietatea a inceput la 1 octombrie cel de-al patrulea program de rascumparare de actiuni. Programul poate fi derulat pana in noiembrie 2015 si vizeaza achizitia a maxim 990.855.616 de actiuni proprii, reprezentand 7,97% din capital.

La sfarsitul lunii septembrie, Fodul Proprietatea a anuntat ca va lua in considerare o oferta publica pentru accelerarea programului de rascumparare. De la inceputul programului, compania a rascumparat 36,35 milioane de actiuni, pentru care a cheltuit 34,14 milioane de lei. In cadrul celui de-al patrulea program, Fondul mai poate cumpara 954,5 milioane de actiuni.

Executia programului de rascumparare pe piata reglementata a fost suspendata incepand de joi, 16 octombrie, iar reluarea dupa inchiderea ofertei va fi anuntata din timp, a informat Fondul.

"Investitorii se asteapta ca pretul sa fie egal sau mai ridicat decat cel din oferta din urma cu un an, de 1 leu/unitate. Fondul trebuia sa respecte mai multe restrictii in cadrul operatiunilor de rascumparare. Avand in vedere marimea programului al patrulea fata de programul al doilea, era de asteptat ca Fondul Proprietatea sa recuga la o oferta de achizitie de titluri proprii", a declarat directorul general al casei de brokeraj NBG Securities Romania, Liviu Avram.

Achizitiile zilnice din piata regular ale companiei sunt limitate la un sfert din volumul mediu al precedentelor 20 de zile, cu anumite exceptii.

In urma cu un an, Fondul Proprietatea a cumparat printr-o oferta publica derulata in cadrul celui de-al doilea program de rascumparare, 600 de milioane de actiuni la pretul de 1 leu/unitate, cu 34,22% mai mare fata de cotatia din piata la acel moment. Oferta a facut parte din cel de-al doilea program de rascumparare, lansat in aprilie 2013 de Fondul Proprietatea, prin care au fost preluate 1,1 miliarde de actiuni proprii.

Transferuri mai ridicate au inregistrat si actiunile OMV Petrom (SNP), cu 5,32 milioane de lei, din care 764.000 de lei printr-o tranzactie pe segmentul deal al bursei. Titlurile companiei de petrol si gaze au urcat cu 0,9%, dupa ce luni au scazut cu 0,3%.

In topul rulajului a intrat si BRD - Societe Generale (BRD), insa cu o lichiditate rezultata in cea mai mare parte din operatiuni de tip deal. Astfel, totalul de 4,3 milioane de lei pe titlurile BRD include cinci tranzactii deal de 4 milioane de lei. In piata regular, BRD a inchis in scadere cu 1,3%, dupa schimburi de 301.000 lei.

O lichiditate mai ridicata au inregistrat si Transgaz (TGN), cu 3,1 milioane de lei, Electrica (EL), cu 1,6 milioane de lei, si Romgaz (SNG), cu 1,2 milioane de lei. Indicele extins BET XT a crescut cu 1,1%, iar BET BK a avansat cu 1%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni europene au crescut, sustinute de rezultatele peste asteptarile analistilor raportate de mai multe companii, dar si de speculatiile din piata financiara ca Banca Centrala Europeana face achizitii de obligatiuni. Pe pietele mari din Europa, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 1,5%, CAC 40 (Paris) a avansat cu 2,1%, iar DAX (Frankfurt) a urcat cu 1,8%. In Europa Centrala, piata de la Budapesta a crescut cu 0,9%, in timp ce bursele de la Praga si Varsovia au avansat usor mai accelerat, cu 1,4%, respectiv 1,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri