Fondul Proprietatea (FP) a bugetat pentru anul urmator un profit net de 487 milioane de lei, la jumatate fata de castigul estimat pentru anul in curs, care a fost revizuit in crestere cu 80%, la 956,8 milioane de lei, informeaza Mediafax.

Anterior, Fondul anticipa pentru anul acesta un castig de 534,5 milioane de lei. Bugetul de venituri, cheltuieli si investitii pentru anul 2015 a fost intocmit in luna august 2014, in ipoteza ca, incepand din 1 ianuarie 2015, Stadardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) vor deveni standardele de contabilitate oficiale in Romania, se arata in documentele pregatite pentru AGA, convocata pentru 19 noiembrie.

Previziunile pentru anul 2014 includ informatiile financiare efectiv inregistrate pentru perioada de sapte luni incheiata la 31 iulie si previziunile pentru ultimele cinci luni ale anului 2014. Fondul Proprietatea a anuntat, la mijlocul lunii ocotmbrie, ca profitul a coborat la noua luni sub 1 miliard de lei, la 984,5 milioane de lei (221,3 milioane de euro), dupa o scadere de 26 de milioane de lei pe parcursul lunii septembrie, insa ramane aproape dublu fata de primele noua luni ale anului trecut.

Profitul Fondul Proprietatea a atins un nivel record de 1,064 miliarde de lei la sase luni, dar a coborat in luna iulie cu 50 de milioane de lei si cu 6 milioane de lei in luna august. Fondul a bugetat pentru anul urmator si venituri in scadere cu 13%, la 598,3 milioane de lei, comparativ cu 688,35 milioane de lei, cat estimeaza pentru anul in curs. In acest an, Fondul a inregistrat venituri nebugetate de 417 milioane de lei.

Veniturile nebugetate au rezultat, in cea mai mare parte, dintr-un castig net din vanzarea participatiilor de 385,6 milioane de lei. De asemenea, Fondul a inregistrat un beneficiu de 30 de milioane de lei din reversarea provizioanelor si ajustarilor pentru depreciere.

In luna iunie 2014, Fondul a vandut 4,99% din actiunile Romgaz (SNG) pentru 644,6 milioane lei. Fondul si-a redus astfel participatia la Romgaz de la 15% la 10,01%. O luna mai tarziu, Fondul Proprietatea a cedat participatia de 13,5% detinuta la Transelectrica (TEL) printr-un plasament privat, pentru 212,7 milioane lei. Veniturile din dividende ar urma sa se situeze anul urmator la 598,27 milioane de lei, in scadere cu 10,7% fata de 669,78 milioane de lei preconizat pentru anul in curs. In comparatie, incasarile din dobanzi s-ar cifra in 2015 la 29.951 lei, cu mult sub 18,56 milioane de lei in acest an.

Scaderea veniturilor din dobanzi in bugetul anului 2015 este urmarea reducerii soldului mediu estimat al activelor purtatoare de dobanda, lichiditatile disponibile fiind anticipate a fi utilizate pentru distributiile catre actionari in 2015, inclusiv pentru rascumpararile de actiuni proprii, se arata in materialul de prezentare a bugetului Fondul Proprietatea aferent anului 2015. Fondul estimeaza ca in 2015 va avea loc o distributie anuala catre actionari sub forma unei returnari de capital. Capitalul social al Fondului ar urma sa fie redus cu 0,05 lei pe actiune, fondurile rezultate fiind returnate actionarilor, dupa o operatiune similara derulata in acest an. Distributia catre actionari ar urma sa inceapa la finele lunii iunie 2015.

La AGA, Fondul va cere acordul si pentru pentru a derula cel de-al cincilea program de rascumparare de actiuni, care va incepe dupa incheierea celei de-a patra runde de achizitii si va viza un numar de maxim 227,57 milioane de actiuni.

Fondul prevede cheltuieli din activitatea curenta de 111,06 milioane de lei pe parcusul anului urmator, in scadere cu 25% de la 148,6 milioane de lei in acest an. In acest an, Fondul a avut cheltuieli nebugetate de 17 milioane de lei, din care aproape 12 milioane de lei din vanzarea de participatii. Compania a inregistrat in bugetul din acest an un cost de 20,49 milioane de lei pentru listarea secundara la Londra. Pentru simplificare, bugetul pentru anul 2015 si previziunile pentru anul 2014 au fost intocmite folosind ipoteza ca listarea secundara a Fondului pe bursa de la Londra va fi finalizata pana la data de 31 decembrie 2014. Ele au fost intocmite fara a lua in considerare eventualele cheltuieli aferente listarii secundare care ar putea fi inregistrate in 2015.

In cadrul AGA, actionarii urmeaza sa numeasca si trei membri ai Comitetului Reprezentantilor ca urmare a expirarii a trei mandate, doua in data de 4 aprilie 2015, si celalalt in data de 13 aprilie 2015. Pentru cele trei posturi sunt propuse persoanele ale caror mandate urmeaza sa expire, si anume, Julian Rupert Francis Healy, Steven Cornelis van Groningen si Piotr Rymaszewski, membri ai Comitetului Reprezentantilor de la inceputul anului 2012.

Fondul Proprietatea are o capitalizare de 12,7 miliarde de lei (2,88 miliarde de euro), la cotatia de joi actiunilor, de 0,94 lei/unitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri