“Singurele SIF-uri care isi ‘permit’ dividende anul viitor sunt SIF Moldova si SIF Oltenia. Este greu de crezut ca societatile de investitii financiare mai pot face profituri contabile mari in conditiile in care o parte din ele au ajuns sa aiba cheltuieli operationale mai mari decat veniturile din dobanzi si dividendele incasate”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

SIF Moldova si SIF Oltenia sunt de altfel singurele SIF-uri in cazul carora, saptamana trecuta, firma de brokeraj Tradeville a dat estimari privind randamentul dividendelor ce vor fi distribuite in 2015. BCR nu a luat in calcul niciun SIF in cazul estimarilor de dividende, la fel ca si administratorul de fonduri OTP Asset Management.

Per ansamblu, analistii anticipeaza dividende cu randamente cuprinse intre 4 si 15%.

“Inflatia si dobanzile sunt la minime istorice, randamentele la titlurile de stat sunt in scadere, asa ca dividentele, sau mai exact castigurile aduse de dividende, vor fi clar peste dobanzi. Intrebarea este daca aceste dividende sunt sustenabile pentru companii ca Petrom, Romgaz, Transgaz, etc. In mod normal ar trebui sa fie sustenabile avand in vedere ca toate sunt monopoluri sau fac parte dintr-un oligopol”, a mai adaugat Mihai Caruntu.

Citeste si:
OMV Petrom, venituri de 6 MLD. lei în primul trimestru
OMV Petrom a raportat...

Cititi in slide-urile urmatoare ce randamente ale dividendelor distribuite in 2015 de catre companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti estimeaza analistii Tradeville, BCR si OTP Asset Management.


Te-ar putea interesa si:

Setari Cookie-uri