12 Noiembrie 2014

IFC a depasit 5% din Banca Transilvania dupa conversia unor obligatiuni



Participatia International Finance Corporation (IFC), divizie a Bancii Mondiale, la Banca Transilvania (TLV) a crescut de la 3,54% la 5,36%, dupa conversia in actiuni a unor obligatiuni in valoare de 20 de milioane de euro emise de banca si detinute de institutia financiara internationala.

Anterior, IFC avea 90,58 milioane de actiuni, reprezentand 3,54% din capitalul social al Bancii Transilvania, iar dupa procesul de conversie, pachetul detinut a crescut la 139,85 milioane de actiuni, reprezentand 5,36% din capitalul social, se arata intr-un anunt IFC transmis de Banca Transilvania Bursei de Valori Bucuresti.

Obligatiunile detinute de IFC si convertite in actiuni fac parte din emisiunea totala de 30 de milioane de euro derulata in vara anului trecut de Banca Transilvania. IFC a cumparat la momentul respectiv obligatiuni de 20 de milioane de euro, acestea fiind convertite in obligatiuni pe parcursul acestui an, au declarat pentru Mediafax reprezentantii Bancii Transilvania.

Banca Transilvania a atras in luna mai a anului trecut 30 milioane de euro prin vanzarea de obligatiuni pe sapte ani convertibile in actiuni, exact cat si-a propus, cele mai mari subscrieri fiind realizate de principalii actionari, Banca Europeana pentru Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation.

BERD a subscris obligatiuni convertibile in actiuni de 4,4 milioane de euro. IFC a intrat in actionariatul Bancii Transilvania in anul 2009, cand printr-o conversie a unor obligatiuni a ajuns sa detina 3,54% din actiuni.

Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a aprobat, la sfarsitul lunii august, majorarea capitalului social al bancii cu suma de 49,44 milioane de lei prin conversia in actiuni a unor obligatiuni emise de institutia de credit anul trecut, la cererea detinatorilor titlurilor.

Capitalul social al bancii a crescut astfel de la 2,559 miliarde de lei la 2,608 miliarde de lei prin emiterea unui numar de 49,44 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 1 leu. Pretul de conversie, conform prospectului de conversie, a fost in cazul respectiv de 1,7862 lei/actiunie, avand in considerare un curs de 4,4 lei/euro.

Actiunile bancii se aflau marti, la mijlocul zilei, in scadere cu 2,8%, la pretul de 1,725 lei/unitate, dupa ce la mijlocul zilei inregistrau un declin de doar 0,1%. Cel mai mare actionar al Bancii Transilvania este Banca pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 14,6%, potrivit celor mai recente date disponibile. Printre actionarii semnificativi se regasesc presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila (5,1%), dar si International Finance Corporation, cu 5,36% din titluri.



Citeste si