Transelectrica (TEL) a inregistrat la noua luni venituri din exploatare de 1,95 miliarde lei (439 milioane euro), in urcare cu 16% fata de aceeasi perioada anul trecut, iar profitul a avansat de peste doua ori, la 303 milioane lei (68 mil. euro), rezultatele fiind sustinute de cresterea tarifelor.

In primele nou luni ale anului anterior, compania a obtinut venituri din exploatare de 1,69 miliarde de lei si profit net de 132 milioane de lei.

La avansul veniturilor au contribuit cresterea tarifelor reglementate, dar si incasarile din alocarea capacitatii de interconexiune transfrontaliera, se arata intr-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB). "Veniturile realizate in perioada ianuarie - septembrie 2014 au crescut cu 15,7% comparativ cu primele noua luni ale anului 2013. Segmentul activitatilor cu profit permis in perioada ianuarie - septembrie 2014 a inregistrat o crestere a veniturilor de 14,2%, sustinuta in principal de cresterea tarifelor reglementate, ce a compensat efectul scaderii volumului tarifat de energie. Veniturile din alocarea capacitatii de interconexiune transfrontaliera au inregistrat o crestere importanta fata de perioada similara a anului trecut pe fondul intensificarii exporturilor de energie electrica", se arata in raport.

Pe segmentul de operatiuni cu profit permis, veniturile operationale au crescut cu 14,2%, de la 919 milioane de lei anul trecut la 1,05 miliarde de lei (236 milioane de euro). Tariful mediu de transport aprobat de ANRE a fost majorat in 2014 in doua etape, cu 4,7% la 1 ianuarie si cu 1,5% la 1 iulie, ajungand in prezent la 22,50 lei/MWh, se arata in raport. Tariful mediu efectiv, determinat pe baza tarifelor zonale aprobate si a cantitãtilor efective de energie tarifate aferente zonelor de injectie/extractie din retele, a inregistrat valorile 23,65 lei/MWh in primele noua luni ale anului 2014, in urcare de la 21,50 lei/MWh in aceeasi perioada a anului trecut.

Cantitatea de energie electrica tarifata pentru serviciile prestate pe piata de energie electrica a scazut cu 2% fata de cantitatea tarifata in perioada similara a anului precedent", noteaza Transelectrica. Astfel, compania a tarifat in primele noua luni ale acestui an 37,6 TWh, in scadere de la 38,4 TWh in primele noua luni ale anului precedent.

Pe segmentul activitatilor zero-profit Transelectrica a inregistrat o crestere a veniturilor de 17,6%, la 904 milioane de lei (203 milioane de euro), determinata de cresterea veniturilor atat pe piata de echilibrare cat si din prestarea serviciilor de sistem tehnologice. Transelectrica este controlata de stat, prin Secretariatul General al Guvernului.

La cea mai recenta cotatie de pe bursa, de 29 de lei/actiune, compania are o capitalizare de 2,13 miliarde de lei (480 milioane de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri