“Ancheta DIICOT probabil porneste inca de la investigatiile privind tranzactiile Romenergo la SIF Banat Crisana in 2012, cand ASF inca nu exista. Autoritatea a sesizat tranzactiile din septembrie 2013 pe care DIICOT le investigheaza acum. ASF nu mai are in prezent atributii de sanctionare a abuzului de piata si manipulare, acestea intrand in atributia DIICOT. Vom colabora cu aceasta institutie daca va fi cazul. Momentan nu stiu ce persoane din interiorul SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia sunt anchetate de catre DIICOT”, a declarat Mircea Ursache.

Romenergo, firma condusa de Dragos Bilteanu – totodata directorul SIF Banat-Crisana, a preluat 5% din SIF1 in 2012, imediat dupa ce pragul de detinere la societatile de investitii financiare a fost marit de la 1%, la 5%. De asemenea, SIF Banat-Crisana a cumparat in 2013 circa 1,54 milioane de obligatiuni emise de catre grupul Romenergo, la pretul de 17,5 lei/obligatiune. Societatea a finantat astfel cu 27 mil lei Romenergo.

In ceea ce priveste tranzactiile din septembrie 2013, procurorii DIICOT au mentionat luni ca exista suspiciuni ca membrii gruparii s-au implicat si in operatiuni de manipulare a pietei de capital, prin realizarea mai multor tranzactii in datele de 12, 13 si 16 septembrie 2013, in cadrul Bursei de Valori Bucuresti. ASF a investigat la acea data tranzactiile si a amendat Swiss Capital, casa de brokeraj care a intermediat schimburile.

Ce s-a intamplat in septembrie 2013?

In sedinta de 13 septembrie 2013 (vineri) actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au sarit cu peste 12% chiar in ultimele secunde, pe cel mai mare rulaj din sase luni. In cea mai mare parte a sedintei actiunile SIF Banat-Crisana au fost usor pe crestere usoara, iar volumele au fost reduse.

Crosspoint Real Estate a...
Citeste si: SIF 1 a vandut fostul sediu Bank of Cyprus catre un antreprenor local

In total, in sedinta respectiva au fost realizate 316 operatiuni cu actiunile SIF Banat-Crisana, in valoare cumulata de 4,6 milioane lei. Volumul de titluri transferate reprezenta 0,78% din actiunile SIF Banat-Crisana.

In urmatoarea sedinta, din 16 septembrie 2013 (luni) actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au corectat cu 5%, iar prin doua deal-uri au fost transferate peste 6% din titlurile societatii de investitii financiare.

Cu putin inainte de inchiderea sedintei, au fost realizate doua deal-uri cu actiuni reprezentand cumulat 6,27% din actiunile SIF Banat-Crisana, pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro). Titlurile au fost transferate la 1,32 lei/actiune, pret cu 13,89% peste inchiderea de vineri.

Avand in vedere pretul la care au fost realizate deal-urile si cresterea accelerata din ultimele secunde ale sedintei de vineri a actiunilor SIF Banat-Crisana, este posibil ca evolutia din sedinta de vineri sa fi fost determinata de unul dintre investitorii implicati in deal-uri. Astfel, unul dintre acesti investitori a ridicat cotatia vineri, intrucat pretul era prea mic fata de cel la care urmau sa fie realizate deal-urile.

Dragnea a decis sa amane...
Citeste si: Dragnea a decis sa amane audierea candidatilor la sefia ASF

Pretul la care au fost efectuate deal-urile a fost cu 28% peste ultima cotatie din sedinta de joi, de 1,031 lei/unitate, iar pe piata tranzactiilor negociate pretul nu poate varia mai mult cu 15% fata de cotatia anterioara din piata principala. Astfel, pentru a realiza deal-urile la 1,32 lei/actiune, pretul din piata principala a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un pret cu aproape 14% peste cotatia de vineri.

Pana la ora redactarii acestui articol, reprezentantii SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia nu au putut fi contactati pentru comentarii.