Actiunile bancilor din Grecia au inregistrat scaderi importante in urma anuntului privind alegerile anticipate. Astfel, titlurile Eurobank au coborat cu 26%, ale Piraeus Bank, cu 18%, ale National Bank of Greece, cu 15,4%, iar ale Alpha Bank, cu 13,4%.

Cititi si Pericolul sfarsitului de an vine din Grecia: partidul care ii sperie pe conducatorii europeni poate prelua puterea

Costurile de imprumut ale Greciei au crescut in urma votului, randamentul obligatiunilor la zece ani ajungand la 9,27%. Indicele Stoxx Europe 600 a coborat cu pana la 0,8%, pe fondul declinului bursei de la Atena, dar a redus scaderea la 0,3%.

Citeste si:

Perspectiva alegerilor anticipate ii ingrijoreaza pe investitori, intrucat ascensiunea la putere a partidului anti-austeritate Syriza ar putea pune in pericol relatia cu creditorii internationali ai Greciei, de la care guvernul elen a obtinut imprumuturi de 240 de miliarde de euro in perioada crizei financiare, potrivit The Wall Street Journal. Cele mai recente sondaje indica faptul ca partidul de extrema stanga Syriza are cele mai mari sanse sa castige alegerile.

Prim-ministrul grec trebuie sa dizolve parlamentul in termen de zece zile, dupa ce Stavros Dimas, singurul candidat la functia de presedinte al Greciei, nu a reusit sa stranga voturile necesare alegerii sale in cele trei runde de vot desfasurate in luna decembrie. Dintre cei 300 de parlamentari, 169 au votat in favoarea candidatului propus de premierul Samaras, numarul necesar fiind de 180 de voturi. Samaras a anuntat ca a cerut actualului presedinte, Carolos Papoulias, ca alegerile parlamentare sa aiba loc in 25 ianuarie, potrivit AFP.

Foto: Shutterstock/stock market