14 Ianuarie 2015

Bursa a inchis marti in crestere, in urma unor tranzactii perfectate la finalul sedintei



Actiunile Petrom (SNP) si alte cateva titluri lichide au crescut marti la Bursa de la Bucuresti, ajutand indicii sa treaca pe plus, dupa ce aproape intreaga sedinta piata a stat in teritoriu negativ.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au inchis in urcare cu 0,5%, dupa ce la mijlocul zilei se aflau in declin cu 0,3%. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Ordinele introduse in cele cinci minute cat dureaza perioada de preinchidere, cand nu se opreaza tranzactii, au trecut piata de la o scadere de 0,3% pe urcare cu 0,5%. In ultimele zece minute ale sedintei tranzactiile sunt perfectate la cotatiile stabilite la finalul celor cinci minute de preinchidere, noteaza Mediafax.

Valoarea schimburilor cu actiuni s-a situat la 28,5 milioane de lei (6,3 milioane de euro), reprezentand aproximativ jumatate din media unei sedinte obisnuite de anul trecut. Actiunile din energie s-au aflat aproape intreaga sedinta pe minus, ca urmare a declinului pretului petrolului pe pietele externe, dar au revenit in ultimele tranzactii, iar indicele BET NG a inchis in urcare cu 0,8%, mai puternic decat piata.

Titlurile OMV Petrom s-au aflat pe parcursul zilei in scadere cu pana la 1,3%, dar au revenit in ultima jumatate de ora, iar in urma ordinelor introduse in preinchiderea pietei pretul a sarit cu 2,6%. La aceasta cotatie au fost perfectate in ultimele zece minute tranzactii in valoare de 237.700 de lei. OMV Petrom a consemnat marti cel mai mare rulaj, cu operatiuni totalizand 6,43 milioane de lei.

O lichiditate ridicata au inregistrat si actiunile Transgaz (TGN), cu 6,6 milioane de lei, inclusiv un transfer deal de 4,15 milioane de lei, dar si Fondul Proprietatea (FP), cu 5 milioane de lei, Banca Transilvania (TLV), cu 4 milioane de lei, si BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 1,9 milioane de lei. Titlurile BRD au crescut cu 0,7%, iar Fondul Proprietatea a scazut cu 0,6%, in timp ce Transgaz si Fondul Proprietatea au stagnat.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,1%. Indicele BET XT a crescut cu 0,4%, iar BET BK cu 0,3%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. In Europa de Vest, principalele actiuni au crescut, cu un avans mai puternic in randul retailerilor. Optimismul investitorilor a fost sustinut de speculatiile ca scaderea puternica a pretului petrolului, in jurul a 45 de dolari pe baril, pune presiune spuplimentara pe Banca Centrala Europeana sa anunte un program de achizitie de obligatiuni guvernamentale, pentru a contracara deflatia.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 0,6%, CAC 40 (Paris) a urcat cu 1,5%, iar DAX (Frankfurt) a avansat cu 1,6%. In Europa Centrala, bursa de la Praga a crescut cu 1,8%, iar cea de la Varsovia cu 1,6%, in timp ce piata de la Budapesta a stagnat.



Citeste si