Solicitarea pentru completarea ordinii de zi a AGA cu aceasta propunere a venit din partea firmei de brokeraj Manchester Securities, prin care fondul american Elliott detine 15,5% din actiunile Fondul Proprietatea. Autorizarea Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului, pentru derularea operatiunilor de intrare pe piata londoneza este valabila pana la 10 iulie, noteaza Mediafax.

Administratorul Fondului a primit mandat pentru listare "prin intermediul unor detineri directe sau indirecte, cum ar fi certificate de depozit (depository receipts), titluri de interes (depositary interests) sau alte forme de proprietate indirecta", se arata intr-un raport transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat, astazi, ca Fondul s-ar putea lista secundar pe bursa de la Londra in aprilie-mai, daca va primi la timp aprobarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Mandatul precedent al administratorului a fost aprobat in luna aprilie anul trecut, iar Fondul Proprietatea a inaintat pe parcursul anului trecut mai multe termene pentru listarea la Londra, asteptand aprobarea de catre ASF a regulamentului privind titlurile de interes.

Listarea la bursa din Londra nu a fost posibila anul trecut

ASF a decis, la sfarsitul lunii noiembrie, sa nu aprobe proiectul de regulament care ar fi permis intrarea unui emitent tranzactionat la bursa in Romania pe o piata dintr-un alt stat membru UE prin intermediul titlurilor de interes. Aprobarea regulamentului era ultimul pas necesar pentru a permite Fondului Proprietatea sa inceapa procedurile pentru listarea secundara la Bursa de Valori de la Londra.

Citeste si:

De asemenea, actionarii au aprobat, astazi, si o noua reducere a capitalului social subscris al Fondului de la 0,95 lei/actiune la 0,9 lei/actiune prin restituirea diferentei catre actionari. Fondul a operat si anul trecut o scadere tot cu 5 bani, de la 1 leu la 0,95 lei/actiune.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea este firma de brokeraj Manchester Securities Corp, controlata de fondul american de hedging Elliott Associates, cu o participatie de 15,5%. La cea mai recenta cotatie de pe bursa a actiunilor Fondul Proprietatea, de 0,86 lei/unitate, in urcare cu 1,2% faata de marti, compania are o capitalizare de 10,7 miliarde de lei (2,37 miliarde de euro).