Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au acordat miercuri un nou mandat administratorului societatii, valabil pana in luna iulie, pentru listarea la Londra, dupa ce operatiunea nu a fost posibila anul trecut in absenta aprobarii de catre ASF a unui regulament necesar.

Solicitarea pentru completarea ordinii de zi a AGA cu aceasta propunere a venit din partea firmei de brokeraj Manchester Securities, prin care fondul american Elliott detine 15,5% din actiunile Fondul Proprietatea. Autorizarea Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului, pentru derularea operatiunilor de intrare pe piata londoneza este valabila pana la 10 iulie, noteaza Mediafax.

Administratorul Fondului a primit mandat pentru listare "prin intermediul unor detineri directe sau indirecte, cum ar fi certificate de depozit (depository receipts), titluri de interes (depositary interests) sau alte forme de proprietate indirecta", se arata intr-un raport transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat, astazi, ca Fondul s-ar putea lista secundar pe bursa de la Londra in aprilie-mai, daca va primi la timp aprobarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Mandatul precedent al administratorului a fost aprobat in luna aprilie anul trecut, iar Fondul Proprietatea a inaintat pe parcursul anului trecut mai multe termene pentru listarea la Londra, asteptand aprobarea de catre ASF a regulamentului privind titlurile de interes.

Listarea la bursa din Londra nu a fost posibila anul trecut

ASF a decis, la sfarsitul lunii noiembrie, sa nu aprobe proiectul de regulament care ar fi permis intrarea unui emitent tranzactionat la bursa in Romania pe o piata dintr-un alt stat membru UE prin intermediul titlurilor de interes. Aprobarea regulamentului era ultimul pas necesar pentru a permite Fondului Proprietatea sa inceapa procedurile pentru listarea secundara la Bursa de Valori de la Londra.

De asemenea, actionarii au aprobat, astazi, si o noua reducere a capitalului social subscris al Fondului de la 0,95 lei/actiune la 0,9 lei/actiune prin restituirea diferentei catre actionari. Fondul a operat si anul trecut o scadere tot cu 5 bani, de la 1 leu la 0,95 lei/actiune.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea este firma de brokeraj Manchester Securities Corp, controlata de fondul american de hedging Elliott Associates, cu o participatie de 15,5%. La cea mai recenta cotatie de pe bursa a actiunilor Fondul Proprietatea, de 0,86 lei/unitate, in urcare cu 1,2% faata de marti, compania are o capitalizare de 10,7 miliarde de lei (2,37 miliarde de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri